latinica  ћирилица
21/02/2024 |  08:41 ⇒ 10:38 | Autor: sputniknews.com

Lavrov stiže na G20; MIP Rusije: Zapad progurao na dnevni red destruktivnu temu (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov završava turneju po Latinskoj Americi posjetom Brazilu, gdej će 21. i 22. februara biti održana sjednica ministara spoljnih poslova zemalja G20.
Sergej Lavrov (Foto: EPA/ALAL MORCHIDI) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA/ALAL MORCHIDI)

Prije Rio de Žaneira, gdje je Lavrov noćas doputovao, ministar je posjetio Kubu i Venecuelu.

Kako je saopštila portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, na marginama ministarske sjednice G20 planirano je da Lavrov održi više bilateralnih sastanaka.

Po njenim riječima, šef ruske diplomatije će tokom obraćanja na događaju opširno iznijeti ruski stav po pitanju globalnih izazova, njihovih unutrašnjih uzroka i dinamike, kao i neophodnih koraka za efikasno rješavanje globalnih problema.

Uoči ministarskog sastanka G20, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je saopštenje u kojem se navodi da je uključivanje ukrajinske teme na dnevni red sednice destruktivno.

- Tokom ministarskog sastanka, ruska delegacija namerava da skrene posebnu pažnju partnerima na neprihvatljivost politizacije G20 koja bi, prema svom mandatu, trebalo da se fokusira strogo na društveno-ekonomske izazove. G20 se ne treba smatrati alternativom Savjeta bezbejdnosti UN, koji ima isključive prerogative za održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti. Uključivanje problema na dnevni red G20 na podsticaj Zapada koji nisu u domenu asocijacije, uključujući ukrajinsko pitanje, je destruktivno. To povećava nesuglasice između učesnika i udaljava naš forum od potrebnih uspjeha u oblasti njegove nadležnosti - navodi ruska strana.

Takođe se ističe da će u fokusu razgovora biti dvije ključne teme – reforma globalnog sistema upravljanja i međunarodna napetost.

Ruska delegacija posebno namjerava da istakne "neprihvatljivost nekontrolisanog preusmjeravanja međunarodnih sredstava, namijenjenih unapređenju razvoja, za finansiranje sukoba oko Ukrajine, između ostalog i na uštrb ispunjavanja obaveza zapadnih sila u vezi sa pomoći državama kojima je ona neophodna".

G20 je neformalna asocijacija najvećih svjetskih ekonomija, vodeći forum za razgovore o pitanjima globalne ekonomske i finansijske saradnje.