latinica  ћирилица
21/02/2024 |  08:54 ⇒ 10:41 | Autor: RTRS

Graorac: Sanski Most jedan od brojnih primjera kako se u FBiH odnose prema srpskim žrtvama (VIDEO)

Namjera Bošnjaka da na mjestu stradnja Srba u Sanskom Mostu podignu spomenik svom komandantu Mehmedu Alagiću samo je jedan od brojnih primjera kako se u FBiH odnose prema srpskim žrtvama, rekla je Isidora Graorac, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, gostujući u našem Јutanjem programu.
Isidora, Graorac - Foto: RTRS
Isidora, GraoracFoto: RTRS

- Ne može nas više ništa iznenaditi, pa ni ovo. Protiv toga smo, i saosjećamo se sa svim stanovnicima Sanskog Mosta koji se protive ovoj odluci. Sigurno da se može pronaći kompromisno rješenje, a to je da se nađe nova lokacija - istakla je Isidora Graorac.

Ona podsjeća da se ovakve stvari dešavaju gotovo stalno na prostoru FBiH.

- Njima smetaju i pali borci iz Drugog svjetskog rata, a da ne govorimo o Odbrambeno-otadžbinskom, ovom posljednjem sukobu - navela je Isidora Graorac.

Ona je komentarisala bezuspješno insistiranje da u zatvor bude vraćen presuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin, koji boravi u Turskoj.

- Šta drugo reći za nekoga ko je presuđen još u aprilu 2022. godine. Postavlja se pitanje kako je uopšte mogao da napusti Tursku. Znamo šta se dešavalo na Ozrenu, kampu Gostović. Treba što oštrije tražiti da Turska izruči Mahmuljina - rekla je Isidora.

Suđenje komandantu 5. korpusa tzv. Armije BiH Atifu Dudakoviću traje godinama.

- 13 godina se vodi postupak protiv Dudakovića. Da je Srbin u pitanju davno bi to bilo završeno i presuđeno. Zbog svih tih stvari Srbi ne vjeruju Sudu BiH. S druge strane imate suđenje Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću. To je suđenje institucijama Republike Srpske. Brzina samog procesa nam govori da nesmijemo imati povjerenje u te sudske institucije - dodala je Isidora Graorac.