latinica  ћирилица
21/02/2024 |  09:37 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

EKSKLUZIVNO - RTRS U KAZANjU: Igre budućnosti demonstracija ruske moći u sportu i tehnologiji (FOTO)

U ruskom gradu Kazanju, prestonici Republike Tatarstan, večeras će biti otvorene "Igre budućnosti". Riječ je o jednom od najznačajnijih događaja u Rusiji 2024. godine. O koliko velikom događaju je riječ najbolje govori broj od 107 zemalja učesnica, sa 286 timova.
Igre budućnosti - Foto: RTRS
Igre budućnostiFoto: RTRS

Igre imaju klupski format - neće biti zvaničnih timova i dodjele medalja državama. Ipak, na ceremoniji otvaranja biće predstavljene zemlje i zastave.

Igre budućnosti (foto: RTRS)

Iznenađenje neće biti pojavljivanje Kine, Indije, zemalja Bliskog istoka, ZND i BRIKS-a, kao i Latinske Amerike i Afrike, ali učešće nekih od zapadnih zemalja biće iznenađenje za svjetsku javnost.

Koliko je za Rusiju ovaj događaj značajan, pokazuje i činjenica da je lično predsjednik Vladimir Putin na sastancima sa liderima Kine i Bjelorusije pozvao na učestvovanje na igrama.

Igre budućnosti (foto: RTRS)

Tamo gdje diplomatski kanali nisu funkcionisali, u prvom redu prema zapadnim zemljama, učesnici su pozivani direktno.

Igre budućnosti (foto: RTRS)

Primamljivost nagradnog fonda od 10 miliona dolara je odigrao veliku ulogu, pa će se na iznenađenje mnogih, ovdje pojaviti i učesnici iz pojedinih zapadnih zemalja. Tako će na košarkaškoj utakmici igrati Amerikanci.

Igre budućnosti (foto: RTRS)

Na ceremoniju otvaranja igara dolaze i zvaničnici: Milorad Dodik (Republika Srpska), Aleksandar Lukašenko (Bjelorusija), Kasim - Žomart Tokajev (Kazahstan), Šavkat Mirzijojev (Uzbekistan), Emomali Rahmon (Tadžikistan) i Sadir Јaparov (Kirgistan), a igre će zvanično otvoriti predsjednik Ruske federacije Vladimir Putin.

Igre budućnosti predstavljaju spoj tradicionalnog sporta i savremenih tehnologija, tako da se dio utakmice igra na terenu, a drugi dio onlajn.

Zbrajanje oba rezultata donosi pobjednika.

Povezane vijesti:

Dodik prisustvovao hokejaškom meču u Kazanju