latinica  ћирилица
21/02/2024 |  09:38 ⇒ 09:43 | Autor: SRNA

Protest poljoprivrednika u Indiji, policija ispalila suzavac (VIDEO)

Indijska policija ispalila je suzavac na poljoprivrednike koji nastavljaju svoj marš ka Nju Delhiju nakon neuspjeha razgovora sa vlastima o garantovanim cijenama za njihovu robu.
Protest poljoprivrednika u Indiji (Foto: EPA-EFE/MANU ARORA) -
Protest poljoprivrednika u Indiji (Foto: EPA-EFE/MANU ARORA)

Više hiljada poljoprivrednika od kojih su neki nosili medicinske maske pobjegli su u okolna polja kako bi izbjegli uticaj gasa ispaljenog na oko 200 kilometara sjeverno od Nju Delhija.

Policija je reagovala nakon što je administracija premijera Narendre Modija iznijela novu ponudu za nastavak razgovora o zahtjevima poljoprivrednika. Ministar poljoprivrede Ardžun Munda zatražio je od poljoprivrednika da nesuglasice riješe putem razgovora.

- Nakon četvrte runde razgovora, vlasti su spremne za dijalog o svim pitanjima, poput garantovanih cijena. Ponovo pozivam lidere poljoprivrednika na razgovore, veoma je važno održati mir - naveo je ministar u poruci objavljenoj na društvenoj mreži "Iks".

Poljoprivrednici su početkom sedmice odbacili prethodni prijedlog vlasti za petogodišnji ugovor i garantovane cijene za proizvode poput kukuruza, pamuka i mahunarke.