latinica  ћирилица
21/02/2024 |  09:51 | Autor: SRNA

Putin u Kazanju sa liderima više zemalja

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastaće se sa liderima iz više zemalja u Kazanju, gdje će danas biti otvoren međunarodni multisportski turnir "Igre budućnosti".
Vladimir Putin, Kazanj (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Vladimir Putin, Kazanj (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Putin bi trebalo da se u prijestonici Tatarstana sastane sa predsjednicima Kirgizije, Uzbekistana, Kazahstana i ostalih zemalja, javlja ruska novinska agencija Ura.

- U Kazanju bi trebalo da se sastanem sa nekoliko kolega iz zemalja, to su Kirgizija, Uzbekistan, biće kod nas i predsjednik Kazahstana - rekao je Putin tokom plenarne sjednice na forumu "Јake ideje za novo vrijeme" u Moskvi.

Turniru "Igre budućnosti" prisustvovaće i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji bi trebalo da se sastane sa Putinom.

Prethodno je predsjednik Kirgizije Sadir Žaparov najavio da će posjetiti Kazanj, na poziv Putina, i učestvovati na otvaranju turnira "Igre budućnosti", kao i lider Kazahstana Kasim Žomart Tokajev.

I predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, na poziv Putina, prisustvovaće svečanom otvaranju međunarodnog visokotehnološkog turnira "Igre budućnosti", saopšteno iz pres-službe bjeloruskog lidera.

Očekuje se da događaju prisustvuje i lider Tadžikistana Emomali Rahmon, javljaji RIA Novosti.

Na ceremoniji će učestvovati i međunarodne ličnosti i rukovodioci velikih IT kompanija.

Krajem prošle godine Putin je pozvao čelnike Zajednice Nezavisnih Država na otvaranje "Igara budućnosti", objasnivši da će to biti takmičenja u novom formatu, kombinujući "dinamičnije sportske discipline i e-sportove", javio je TASS.

Glavni turnir "Igara budućnosti" biće održan od danas do 3. marta, a preliminarni je počeo 19. februara. Takmičenja će se održavati u novim disciplinama korišćenjem savremenih tehnologija, digitalnog okruženja i fizičke aktivnosti. Format takmičenja podrazumijeva korišćenje najnovijih dostignuća u oblasti e-sporta, robotike, proširene i virtuelne stvarnosti, informacionih tehnologija i vještačke inteligencije, naveo je TASS.

"Raša tudej" navodi da "Igre budućnosti" predstavljaju veoma ambiciozan i detaljno razvijan višegodišnji projekat, koji neki već zovu "novim Olimpijskim igrama".

Takmičenja su sortirana u tri glavne grupacije - fidžitalni sport, čisti sajber-sport i inovativni sport - sa ciljem da kroz ovaj jedinstveni kreativni i tehnološki napredni pristup sport približi mladim generacijama, u vremenima kada klasični sportovi gube na popularnosti i u praćenju na standardnim platformama.