latinica  ћирилица
21/02/2024 |  10:02 | Autor: SRNA

Špirić: Političari u BiH utvrđuju da li je zapad na istoku ili istok na zapadu

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić smatra da politički akteri u BiH, umjesto otvaranja evropskog puta, utvrđuju da li je istok na zapadu ili zapad na istoku, jer smo taoci globalnih odnosa i igara.
Nikola Špirić - Foto: SRNA
Nikola ŠpirićFoto: SRNA

- Sve je izvjesnije da put BiH u EU vodi preko SAD, pa je osnovno pitanje - da li nam treba posrednik ili direktan link? Kako će BiH imati i braniti svoj stav ako ga nema ni EU kojoj stremi? I tu se opet vraćamo na moju tezu od prije 10 godina - da nismo vođena, nego navođena zemlja - ocijenio je Špirić za Srnu.

On je istakao da ovih dana "gromoglasna tišina i političke bedastoće" šalju poruku da je BiH u stanju mirovanja kada je riječ o putu u EU.

- Sada politički partneri treba da odluče da li će se u EU kaldrmom ili brzom cestom. S obzirom na to da nema više ni razgovora, ni pregovora sve su prilike da je kaldrma pred nama, a put je dalek. Bilo bi pametno prekinuti tišinu i zaputiti se brzom cestom, ali to podrazumijeva unutrašnji dijalog i kompromis - rekao je Špirić.