latinica  ћирилица
21/02/2024 |  10:41 | Autor: TANЈUG

Drecun: Kurti jednostranim potezima stavlja prepreke u dijalogu sa Beogradom

Doskorašnji predsjednik Odbora za KiM Milovan Drecun, izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti povlačenjem jednostranih poteza, koji su upereni protiv opstanka srpskog naroda na KiM, stalno stavlja prepreke u dijalogu sa Beogradom.
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Ispod tih poteza je nešto drugo, nema deeskalacije na sjeveru, Kurti odlaže maksimalno izbore koji treba da budu održani na sjeveru KiM, nema povlačenja tih specijalnih parapolicijskih jedinica, on nije povukao ni odluku o zabrani kretanja robe iz centralne Srbije na KiM - izjavio je Drecun za TV Pink.

Drecun je ukazao da se kontinuirano radi na naoružavanju tzv. kosovske vojske, o čemu su pričali predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Ejup Maćedonci.

- Sa jedne strane napadaju Beograd, da on priprema navodno nekakvu destabilizaciju, napad na KiM. Oni bi da određuju raspored naših bezbjednosnih snaga u centralnoj Srbiji i govore o Srbiji kao nekakvoj produženoj ruci Vladimira Putina, odnosno Rusije. Sve ono što rade, što planiraju, prebacuju na teren Beograda - ocijenio je Drecun.

Prema njegovim riječima, kontinuirana podrška pojedinih zemalja NATO pakta u pretvaranje tzv. kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku ne prestaje.

- Maćedonci je rekao da je za tri godine Kurtijeve vlasti značajno povećan vojni budžet i da je on dupliran na 202 miliona evra. Naveo je da je 115 miliona evra otišlo za kupovinu oružja - objasnio je Drecun.