latinica  ћирилица
21/02/2024 |  12:13 | Autor: RTRS

Osuđen Brajan Volš

Brajan Volš (48), optužen za ubistvo svoje supruge Beograđanke Ane Volš u Kohasetu u Masačusetsu 2023. godine, osuđen je na 37 mjeseci zatvora u drugom predmetu koji se odnosi na prevare sa umjetninama.
Brajan Volš (Foto:  EPA-EFE/CRAIG WALKER) -
Brajan Volš (Foto: EPA-EFE/CRAIG WALKER)

Volš je 2021. godine priznao krivicu za prodaju dvije falsifikovane slike Endija Vorhola u međunarodnoj šemi umjetničkih prevara.

Sudija saveznog suda u Bostonu osudio je Volša na 37 mjeseci zatvora, prenosi "Boston Herald". Volšu je naloženo i da plati 475.000 odštete, navodi Reuters.

Brajan Volš je optužen za ubistvo supruge Ane, porijeklom iz Srbije, kao i za ometanje policijske istrage i opstrukciju pravde i "nepropisno prenošenje ljudskog tijela".

Ana Volš, američka državljanka porijeklom iz Beograda, nestala je 1. januara 2023. godine i njen suprug je rekao da je iz Kohaseta u Masačusetsu, gdje su živjeli, otputovala u Vašington, gdje je radila.

Međutim, njen poslodavac je tri dana kasnije prijavio nestanak.

U istrazi su kasnije pronađeni materijalni dokazi koji, prema optužnici, ukazuju da je Brajan Volš ubio Anu, raskomadao njeno tijelo i uništio posmrtne ostatke.

Prema tvrdnjama tužioca, Volš je u periodu nestanka Beograđanke Ane Volš na internetu sproveo niz uznemirujućih Gugl pretraga o tome šta činiti sa tijelom. Kupio je uz to i testeru, sjekiru i različita sredstva za čišćenje, što su bili tragovi koji su neupitno ukazivali na to da je tražio način da se riješi tela svoje supruge, uz pretpostavku da je prethodno upravo on izvršio zločin i usmrtio je. Ana Volš posljednji put je viđena na Novu godinu 2023, a njeno tijelo nikad nije pronađeno.

Volp se izjasnio da nije kriv za ubistvo prvog stepena i uništavanje tijela svoje supruge, za šta ga tereti optužnica.