latinica  ћирилица
21/02/2024 |  12:18 | Autor: SRNA

Sindikatu dostavljen sporazum za veće plate prosvjetarima u Crnoj Gori

Vlada Crne Gore dostavila je danas Sindikatu prosvjete sporazum po kojem će prosvjetarima zarada od 1. jula biti povećana 10 odsto bruto, a od početka nove školske godine uvećanje neto zarade u kumulativnom iznosu biće najmanje 17 odsto.
Učionica - Foto: SRNA
UčionicaFoto: SRNA

- Dogovor sa Sindikatom prosvjete precizan, Vlada ispunila obećanje - objavio je premijer Crne Gore Milojko Spajić na platformu "Iks" uz fotografiju sporazuma.

U sporazumu, koji je potpisao Spajić, navedeno je da će kroz novi sistemski Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji će Vlada predložiti Skupštini Crne Gore na usvajanje najkasnije do kraja drugog kvartala ove godine, biti prepoznati koeficijenti za zaposlene u oblasti prosvjete.

- Vlada i Sindikat prosvjete pristupiće izmjenama Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete na način da se iz tog ugovora isključuju koedicijenti složenosti utvrđeni da važe od 1. januara 2025. godine iz člana 22 - navedeno je u dokumentu.

Prosvjetni radnici u oko 160 škola počeli su štrajk u ponedjeljak, 19. februara, nakon što nije postignut dogovor predstavnika Sindikata prosvjete i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija o mogućem povećanju plata.