latinica  ћирилица
21/02/2024 |  14:20 | Autor: RTRS

Garantni fond Srpske pružio garanciju Mikrokreditnom društvu "Taurus" d.o.o. Banjaluka

U prostorijama Garantnog fonda Republike Srpske a.d. Banjaluka danas je potpisan Ugovor o garantovanju kreditnog portfelja između Garantnog fonda Republike Srpske a.d. Banja Luka i MKD "Taurus" d.o.o. Banjaluka u iznosu od 500.000,00 KM.
Garantni fond - potpisivanje ugovora - Foto: Ustupljena fotografija
Garantni fond - potpisivanje ugovoraFoto: Ustupljena fotografija

Krediti MKD "Taurus" d.o.o. Banjaluka, uz garanciju Garantnog fonda Republike Srpske, namijenjeni su preduzećima, samostalnim privrednicima i poljoprivrednim gazdinstvima koji su registrovani na području Republike Srpske. Garantni fond garantuje 50 osto iznosa glavnice pojedinačnog kredita kojeg plasira MKD.

- Ono što je bitno za naše privrednike jeste to da je ovim putem značajno olakšana procedura apliciranja i ujedno odobravanja kredita u onim slučajevima kada je potreban i Garantni fond kao dodatni instrument obezbjeđenja, a što u suštini znači da bi privrednik trebao na lakši način doći do kredita - izjavio je v.d. direktora Fonda Neven Bućan.

On je naglasio da je GFRS uvođenjem opcije garantovanja kreditnog portfelja otklonio potrebu dvostrukog odobravanja kredita kod MKD, a onda garancije kod GFRS, te zalaganje kolaterala i kod MKD i kod GFRS.

- Proces odobravanja kredita je ubrzan, a takođe su smanjeni troškovi za privrednike koji uzimaju kredit. Fond je prepustio odobravanje kredita MKD, dok je MKD dužna iste da uvrsti u garantovani portfelj, prema ugovorom definisanim kriterijumima i o tome izvjesti Fond. Takođe, same troškove garancije u ovom slučaju plaća MKD, tako da klijent ima samo obavezu vraćanja kredita MKD – naveo je Bućan.

Ciljna grupa klijenata koji se mogu obratiti MKD za kredit iz ovih sredstava su: mikro preduzeća, poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici sa maksimalnim iznosom kredita, po jednom klijentu do 50.000,00 KM.

Krediti mogu imati različite namjene, od finansiranja održavanja likvidnosti, ulaganja u obrtna sredstva, te investiranja u osnovna sredstva.

Osim garancije koja olakšava pristup izvorima finansiranja, privrednici imaju mogućnost korištenja i posebnog benefita u vidu grace perioda, sve u zavisnosti od namjene finansiranja.

- Ovo je značajan ugovor, jer je MKD "Taurus" prvo mikrokreditno društvo sa kojim potpisujemo ugovor o garantovanju kreditnog portfelja. Nadam se da će se i ostala MKD odlučiti za ovaj vid saradnje sa Garantnim fondom Republike Srpske, odnosno da će pristupiti ovakvoj vrsti dosta pojednostavljene saradnje. GFRS je na ovaj način, izuzimajući redovno izdavanje garancija i Covid program, potpisao 135,5 miliona KM garantovanog kreditnog portfelja – zaključuje Bućan.