latinica  ћирилица
21/02/2024 |  16:18 ⇒ 16:31 | Autor: SRNA

Zenica: Uništeno 29 vozila oduzetih od nesavjesnih vozača

U Zenici je danas uništeno 29 putničkih vozila koja su oduzeta od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja u saobraćaju, saopštila je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.
Policija FBiH - Foto: RTRS
Policija FBiHFoto: RTRS

Riječ je o vozilima koja je policija oduzela od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja u saobraćaju, odnosno od vozača koji su bahatom i opasnom vožnjom ugrožavali druge učesnike u saobraćaju, dovodili u opasnost živote ljudi i njihovu imovinu.

Uništena su na osnovu pravosnažnih presuda opštinskih sudova u ovom kantonu.

Pripadnici Uprave policije Zeničko-dobojskog kantona su u proteklih osam godina oduzeli više od 1.000 vozila od nesavjesnih vozača, od kojih je 320 uništeno među kojima su i ona danas.

Iz policije navode da je oko 200 vozila prodato putem licitacije pravnim licima, jedan broj vozila je na osnovu sudskih presuda vraćen vlasnicima, a oko 200 vozila se trenutno nalazi na platou gdje se deponuju oduzeta vozila i za njih se čeka okončanje postupaka pred nadležnim sudovima.

Oduzeta vozila mogu kupiti samo pravna lica čija je djelatnost auto-otpad ili sakupljanje sekundarnih sirovina, jer ova vozila ne mogu ponovo biti registrovana i korištena u saobraćaju.

Uprava policije će nastaviti sa pojačnim aktivnostima i u svim slučajevima kada su ispunjeni zakonski uslovi od nesavjesnih vozača oduzimati motorna vozila kako bi doveli do unapređenja bezbjednosti saobraćaja na putevima u Zeničko-dobojskom kantonu.