latinica  ћирилица
21/02/2024 |  16:47 ⇒ 16:52 | Autor: SRNA

Banjaluka: Preventivne usluge za majke i kćerke

U Domu zdravlja u Banjaluci će povodom Međunarodnog dana žena, prvi put biti sprovedena akcija "Za majku i kćerku" u okviru koje će biti organizovani preventivni ginekološki pregledi za majke iznad 25 godina koje u protekle dvije godine nisu radile PAPA test, kao i vakcinacija za djevojčice od 11 do 15 godina protiv humanog papiloma virusa.
Poliklinika Banjaluka - Foto: RTRS
Poliklinika BanjalukaFoto: RTRS

U ime Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti u Domu zdravlja Banjaluka doktor Mladen Šukalo rekao je da će ova akcija početi 12. marta i da će na ovaj način i majke i kćerke moći u jednom danu da obave ove preventivne usluge, saopšteno je iz Gradske uprave.

Gradska uprave će i ove godine, u saradnji sa lokalnim Domom zdravlja, organizovati različite aktivnosti posvećene brizi o zdravlju žena u okviru kampanje "Za život žena" koja se organizuje povodom Međunarodnod dana žena.

Biće organizovani besplatni preventivni pregledi za sugrađanke, ali i predavanja o značaju preventivnih pregleda.

Zainteresovane sugrađanke za pregled mogu da se prijave do 29. februara na broj telefona 051/247-346 od 8.00 do 12.00 časova, a svoj termin mogu da rezervišu i putem timova Porodične medicine.

Osim preventivnih pregleda, tokom marta biće organizovana i predavanja za učenike završnih razreda o reproduktivnom zdravlju i polno prenosivim bolestima.

Iz Gradske uprave su podsjetili da će povodom obilježavanja Osmog marta, u organizaciji nevladinih organizacija, a uz podršku grada Banjaluke, tokom cijelog marta biti pripremljen niz događaja posvećenih zdravlju žena, borbi protiv nasilja nad ženama, ali i ekonomskom osnaživanju žena.