latinica  ћирилица
21/02/2024 |  17:30 ⇒ 17:31 | Autor: TANЈUG

Nestorović: Napustili smo sastanak osnivača, ne i pokret, on formalno ne postoji

Poslanici liste "Mi - Glas iz naroda" Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić saopštili su da su u utorak napustili sastanak osnivača udruženja građana "Mi - glas iz naroda", ali ne i pokret, jer, kako kažu, on još nije formiran.
Branimir Nestorović - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Branimir NestorovićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Nestorović i Pavić reagovali su na saopštenje koje je prethodno objavljeno na sajtu pokreta "Mi glas iz naroda", u kome se navodi da su napustili pokret i istakli da pokret tek treba da se registruje po zakonu o političkim strankama, tako da on "formalno trenutno ne postoji".

- Osnivači su u sedmicama poslije izbora probali da postignu saglasnost o tome kako budući Pokret treba da izgleda i više puta prerađivali predloženi statut. Međutim, očigledno je da smo imali različita viđenja budućeg ustrojstva Pokreta - i to ne samo po pitanju oblika njegovog rukovođenja - navodi se u sapštenju koje je objavljeno Nestorovićem nalogu Iks.

Nestorović i Pavić tvrde da se u saopštenju ostalih petoro osnivača iznosi nepotpuna slika dešavanja na posljednjem sastanku organizacije "Mi - glas iz naroda" i da ih brzina njegovog izdavanja navodi da sumnjaju u njegove prave motive.

Dodaju da je tačno da su napustili sastanak osnivača održan u utorak 20. februara, a da su napuštanju prethodila, kako tvrde, "izuzetno neprijatna i neprihvatljiva dešavanja koja su dovela do tog raspleta".

- U petak 16. februara, poslije organizacionog skupa u Pančevu, (jedan od osnivača) Dragan Stanojević je pokušao da isprovocira Aleksandra Pavića tako što mu je prijetio fizičkim nasiljem na javnom mjestu i lično ga uvrijedio - navodi se u saopštenju Nestorovića i Pavića.

Oni su prenijeli da je Nestorović na sastanku iznio stav da nova stranka pod nazivom "Pokret Mi - glas iz naroda" treba da ima "predsjedničko ustrojstvo", jer se dosadašnji način odlučivanja pokazao nedovoljno djelotvornim, kao i da je on ponio nesrazmjeran teret kao nosilac liste i njeno najprepoznatljivije lice i stoga smatra da treba da ima i predsjednička ovlašćenja.

- U tom stavu ga je podržao Aleksandar Pavić, zajedno sa Sinišom Ljepojevićem. Međutim, ostala četiri osnivača su glasala protiv stava dr Nestorovića, što je, uz neadekvatnu reakciju ostalih osnivača na neuspjelu provokaciju Stanojevića, dovelo do odluke Nestorovića i Pavića da napuste sastanak - ali ne i Pokret, kao što je navedeno u saopštenju onih koji očigledno pokušavaju da ga prisvoje - navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, njihova neslaganja su bila principijelna i da su Nestorović i Pavić bili mišljenja da rukovodeći organ treba da se proširi za bar još troje kvalitetnih ljudi, ali, kako tvrde u saopštenju, nalazili su na protivljenje ostalih osnivača, koji su izgleda bili zadovoljniji sa statusom "nedodirljivih prvoboraca".

Oni smatraju i da tokom kratke izborne kampanje, lista "Mi - glas iz naroda" ne bi mogla da pređe cenzus da nosilac liste nije bio Nestorović, koji je i dalje potpisnik sporazuma grupe građana o izlasku na izbore, zajedno sa Pavićem i još nekoliko poslanika.

- Oni koji sada, na krilima popularnosti dr Nestorovića, pokušavaju da krenu svojim putem ovjenčani poslaničkim mandatima koje su najviše zahvaljujući njemu stekli su, naravno, slobodni da to rade. Ali ne na uštrb istine, i ne tako što će pokušati da prisvoje ime "Mi - glas iz naroda" kao isključivo svoje, a najzaslužnijeg za izborni uspjeh označiti kao "razbijače" organizacije - navode u saopštenju Nestorović i Pavić.

Na sajtu organizacije "Mi glas iz naroda" saopšteno je ranije danas da je u toku proces preobražaja tog pokret i da je došlo do izvjesnih nesporazuma unutar rukovodstva, u grupi od sedam osnivača, tako da su Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić u utorak, kako se navodi, "demonstrativno napustili pokret".

Kako se navodi, pokret nastavlja sa planiranim radom i preobražajem u političku stranku, a njime će rukovoditi Vijeće Pokreta koje čini pet osnivača - Siniša Ljepojević, Mitar Kovač, Јovan Јanjić, Branko Pavlović i Dragan Stanojević.