latinica  ћирилица
21/02/2024 |  18:59 ⇒ 19:34 | Autor: SRNA

Vučić i grčka ministarka otvorili Međunarodni sajam turizma, prisutna i Republika Srpska

U Beogradu je otvoren 45. Međunarodni sajam turizma na kojem će od 22. do 25. februara svoju turističku ponudu predstaviti oko 500 izlagača iz više od 27 zemalja, među kojima i iz Republike Srpske.
Aleksandar Vučić - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Aleksandar VučićFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Ovu najveću i najposjećeniju manifestaciju te vrste u regionu na Beogradskom sajmu, na kojoj je ove godine zemlja partner Grčka, otvorili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i grčka ministarka turizma Olga Kefalogiani, a otvaranju su prisustvovali i zvaničnici Srbije, Republike Srpske, Grčke, Crne Gore, Angole, Sao Tome i Principe.

Bili su prisutni ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić te njegovi pomoćici Predrag Tešić i Dušanka Tegeltija, kao i direktor Turističke organizacije Republike Srpske /TORS/ Miodrag Lončarević i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Vučić je na otvaranju rekao da će ljude koji dođu u Srbiju otvorenog srca dočekati iskrena dobrodošlica, te dodao da je na sajmu 500 izlagača iz 27 zemalja, a da je država partner Grčka omiljena destinacija turista iz Srbije, dok je sve veći broj grčkih turista u Beogradu.

- Srbija je prijateljska i bratska zemlja Grčkoj. Srbija ima da ponudi najbolje siti brejk destinacije - rekao je Vučić, koji je pozvao turiste da posjećuju i zemlje goste na sajmu turizma.

On je podsjetio da je Srbiju, kao lijepo zanimljivo i bezbjedno mjesto, prošle godine posjetilo 2,1 milion stranih turista, a taj broj je prvi put premašio broj domaćih turista.

Vučić je rekao da je Srbija prošle godine bila prva destinacija u svijetu po stopi rasta prihoda od stranih turista, a da je u 2023. godini zabilježen devizni priliv od rekordnih 2,55 milijardi evra, što je za 1,12 milijardi evra više nego 2019. godine.

Vučić je istakao da je, međutim, potrebno još mnogo raditi na razvoju turizma, posebno na Dunavu kroz projekat "Zaplovimo Srbijom", da treba raditi na infrastrukturi, graditi mnogo puteva i pruga, izvoditi radove na aerodromima u Srbiji.

- Ambicije su nam mogo veće, imamo prelepu zemlju, nismo je još ni sebi ni svom narodu pokazali, a kamoli onima koji bi da je upoznaju. Imamo fascinatnu kulturnu baštinu, spomenike, manastire, crkve, džamije, bazilike, sinagoge... - istakao je Vučić.

On je podsjetio da će za vrijeme trajanja "Ekspo 2027" Srbija se predstaviti kao mjesto inovacije, savremenih tehnologija i jedan odlidera u vještačkoj inteligenciji.

- Taj događaj menja budućnost Srbije, moraćemo gradidi još mnogo, osnažiti ponudu u sferi kulture, ali i onoga što predstavlja turizam zajedništva, privlačenje onih koji žele da potroše svoj novac. To je nešto na šta ćemo da zasnivamo svoje delovanje širom Srbije - rekao je Vučić.

Grčka ministarka turizma Olga Kefalogiani rekla je na otvaranju da vjeruje da Grčka i Srbija dijele zajedničku viziju turizma i da je prijateljstvo dva naroda ukorijenjeno u zajedničkoj istoriji, kulturnim vezama, borbi za slobodu i težnjama za sigurnu buducćnost.

- Međunarodni sajam turizma je jedan od najznačajnijih turističkih događaja u našem regionu, globalni skup koji obezbeđuje priliku da zemlje i učesnici ne samo da promovišu svoju turističku ponudu, već i da komuniciraju, sarađuju, stvaraju partnerstva i grade jake odnose. A upravo je to suština turizma - rekla je Kefalogiani.

Ona je rekla da je zajedno može koristiti moć turizma da se pokrenu pozitivne promene u ovom regionu i izgraditi svjetlija budućnost za nacije.

- Zahvalni smo za snažnu podršku našim srpskim prijateljima u daljem napredovanju turizma u Grčkoj i radujemo se tome da ih ugostimo u svim prelijepim dijelovima Grčke i ove godine - rekla je Kefalogiani.

Turistička ponuda Srpske je predstavljena na štandu, koji su obezbijedili Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Turistička organizacija Republike Srpske /TORS/, na kojem će kroz promo turističke materijale, brošure, video-materijale i prezentacije predstaviti turističku ponudu Srpske.

Predstaviće se lokalne turističke organizacije - Prijedor, Kozarska Dubica, Laktaši, Teslić, Foča, Ugljevik, Zvornik, Novi Grad, Gradiška, Srebrenica, Kalinovik, Derventa, Bratunac, Sokolac, Nevesinje, Šipovo i Srbac.

Samostalno će se na svojim štandovima predstaviti turističke organizacije Banjaluka, Trebinje, Istočno Sarajevo /Јahorina/, Bijeljina, Višegrad, Brčko, te Ski-centar "Ravna planina - Stan promet" Pale, Nacionalni park "Kozara" i Banja Mlječanica.

Na ovom sajmu predstaviće se i Udruženje banja Republike Srpske, kao i privredni subjekti koji se bave pružanjem usluga u turizmu.

Ovaj susret kultura i avantura promovisaće nove destinacije, "frst minut" ponude, domaće i inostrane smještajne kapacitete, turističke regije i atrakcije.

Na sajmu će učestvovati najznačajnije turističke agencije, udruženja i organizacije, hoteli, turistički centri, transportne kompanije i međunarodni tur-operatori, te tradicionalno Grad Beograd.

Prvi put na Sajmu turizma nastupaju Kambodža, Ekvador, Sveta Lucija, Libija, a zemlje koje se vraćaju i ponovo će učestvovati su Indonezija, Kuba i Sao Tome i Principe.

Tradicionalno, na sajmu će učestvovati najznačajnije turističke agencije iz regiona, udruženja i organizacije, hoteli, turistički centri, transportne kompanije i međunarodni tur-operatori.

Sajam turizma se održava pod sloganom "Avantura počinje ovde", a istovremeno otvoren je i 19. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme Horeka-oprema.

Radno vrijeme Sajma turizma i Sajma Horeka-oprema je od 10.00 do 19.00 časova, a u nedjelju, 25. februara, od 10.00 do 18.00 časova.

Cijena pojedinačne ulaznice je 500 dinara /4,27 evra/, a parkinga 200 dinara po satu /1,71 evra/.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da je 45. Međunarodni sajam turizma u Beogradu prilika da se Srpska promoviše u turističkom, ali i u političkom smislu, te da pokaže najbolje što ima.

- Treba da gradimo brend Republike Srpske što, a ovo je prilika da pokažemo ono najbolje što imamo - rekao je Šulić novinarima iz Srpske.