latinica  ћирилица
21/02/2024 |  20:35 ⇒ 21:47 | Autor: sputniknews.com

Stevandić: Odlikovanje Dodika najvećim ruskim odličjem - potvrda vijekovnog prijateljstva Rusa i Srba

Odlikovanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika visokim ruskim ordenom je dvodimenzionalno - odnosi se na vijekovne dobre odnose Rusa i Srba i ukazuje na postojanje multipolarnog svijeta u kome vlada međusobno poštovanje, uvažavanje i nenametanje rješenja drugim narodima, kaže Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin uručio je danas u Kazanju Orden Aleksandra Nevskog predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Dodik je odlikovan za, kako je navedeno, veliki doprinos razvoju saradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom.

Dvije dimenzije odlikovanja

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednik Ujedinjene Srpske, kaže za Sputnjik da ovo visoko odlikovanje ima dvije dimenzije ali i da je očekivana.

- Prva dimenzija ovog odlikovanja su tradicionalno dobre veze Srba i Rusa koje su starije od svih događaja za koje se vezuje aktuelna antiruska histerija i ukrajinski sukob, a druga je stabilnost i snaga Milorada Dodika koji je u ovim teškim vremenima uspio da vodi nezavisnu politiku - ističe Stevandić.

Drugim riječima, Stevandić dodaje, da mu drugi ne sastavljaju vlade i ne naturaju mišljenje.

- I da pokaže da multipolarni svijet nije samo "priča iz Moskve" već da je to stvarni život mnogih država kojih će svaki dan biti sve više i više. Zbog ovoga je Dodik i bio na meti i trpio namještene sudske procese, sankcije. Multipolarni svijet je nešto što nije samo ruski projekat već je budućnost svijeta u multipolarizmu i međusobnom poštovanju i uvažavanju i nenametanju rješenja drugim narodima - napominje Stevandić.

Potvrda Dodika kao ozbiljnog političkog faktora

To su, kako kaže Stevandić, te dvije dimenzije ovog odlikovanja koje je Dodik dobio od ruskog predsjednika.

- Јedan je vezan za srpsko – ruski odnos a drugi za budućnost cijeloga svijeta i života u multipolarizmu gdje se Republika Srpska i njeno rukovodstvo na čelu sa predsjednikom Dodikom pod teškim mukama oduprlo prijetnjama sankcijama, uvredama i pokušajima hapšenja i namiještanja. Ova druga dimenzija je, po meni, značajnija Dodiku ne samo kao političkom faktoru Republike Srpske, već kao regionalnom, a bogami i svjetskom - mišljenja je Stevandić.

U ukazu koji je ranije potpisao ruski šef države za ovo odlikovanje Dodika navodi se da se dodjeljuje "za veliki doprinos razvoju saradnje Rusije i BiH, jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom".

Orden Svetog Aleksandra Nevskog je bio orden Ruske Imperije kog je prva dodijelila Katarina Prva Aleksejevna. Orden se dodjeljivao u periodu između 1725. i 1917. godine. U hijerarhiji ordenja u Ruskoj Imperiji, ovaj orden je bio treći po redu, iza Ordena Svetog Andreja Prvozvanog i Ordena Svete Ekatarine. Dodijeljivan je u čast Aleksandra Nevskog, koji je bio ruski knez i svetac Ruske pravoslavne crkve.

Istorijat i značaj oredna

Orden je prvo bio dodijeljen Petru Velikom i to posmrtno, za vojne zasluge. Do vladavine Katarine Velike, dodijeljeno je oko 300 ordena, dok je ona sama dodijelila oko 250. Kao praznik ordena se uzimao 30. avgust, datum premještanja moštiju Aleksandra Nevskog.

Tokom Napoleonove invazije na Rusiju, dodijeljeno je 48 ordenja, od koji 14 sa brilijantima. Najviše komada ordena je dodijeljeno 1916. godine i to 105. Orden je ukinut 1917. godine od strane Sovjeta narodnih komesara.

Prezidijum Vrhovnog sovjeta Sovjetskog Saveza je Ukazom iz 1942. godine orden ponovo uvrstio u red odlikovanja, ali pod naslovom Orden Aleksandra Nevskog.

U čast vladičenja u Sankt Peterburgu, 6. avgusta 1833. godine, ruski imperator Nikolaj Prvi Pavlovič dodelio je Petru Drugom Petroviću Njegošu, duhovnom i svetovnom vladaru Crne Gore, Orden Svetog Aleksandra Nevskog.

Drugi domaći nosioci su Sava Vladislavić Raguzinski, Nikola Pašić, Božo Petrović Njegoš i Danilo Prvi Petrović Njegoš, Aleksandar Vučić i sada Milorad Dodik.