latinica  ћирилица
21/02/2024 |  21:53 | Autor: TANЈUG

Pariz: Zbog štrajka zaposlenih Ajfelova kula zatvorena i treći dan zaredom

Zbog štrajka zaposlenih Ajfelova kula i danas je bila zatvorena za posjete, treći dan zaredom.
Ajfelov toranj (foto: EPA-EFE/Mohammed Badra) -
Ajfelov toranj (foto: EPA-EFE/Mohammed Badra)

U poruci na veb stranici Ajfelove kule javnost se upozorava na moguće poremećaje u radu ove turističke atrakcije Pariza, uz obrazloženje da štrajkači zahtijevaju povećanje plata i druge ustupke uprave, prenosi AP.

- Izvinjavamo se zbog neprijatnosti - navodi se u saopštenju, a američka agencija podsjeća da je jedan od predstavnika štrajkača iz sindikata CGT ranije najavio da bi protest "mogao da potraje nekoliko dana, čak i nedjelja".

Štrajkači traže povećanje plata srazmjerno prihodima od prodaje karata i žele poboljšanje održavanje metalne konstrukcije kule stare 135 godina, koja pokazuje tragove rđe.

Zamjenik gradonačelnice Pariza Emanuel Gregoar izjavio je danas da su produžena zatvaranja tokom pandemije virusa korona za 130 miliona evra umanjila prihode Ajfelove kule koju u normalnim okolnostima posjeti oko sedam miliona turista godišnje, od toga su tri četvrtine stranci, ali je istakao da održavanje kule ne trpi posljedice smanjenih prihoda.

- Kula je u veoma dobrom stanju - rekao je on za Frans info i izrazio očekivanje da će uprava Ajfelove kule riješiti problem sa štrajkačima.

Ajfelova kula, metalna konstrukcija visoka 330 metara, zabilježila je, prema zvaničnim podacima, porast broja posjetilaca uoči Ljetnih olimpijskih igara u Parizu tokom kojih bi trebalo da bude u središtu pažnje svjetske javnosti.