latinica  ћирилица
21/02/2024 |  22:21 ⇒ 22:25 | Autor: ATV

Rudić o istraživanju litijuma: Rukovodstvo Lopara nas je objeručke prihvatilo, stvari se onda promijenile

Vladimir Rudić, direktor kompanije ''Arkor'', rekao je da projekat istraživanja litijuma na području Lopara i eventualno otvaranje rudnika ide na dobrobit razvoja Republike Srpske, BiH i cijelog regiona, i što je najvažnije, nije štetan za građane.
Vladimir Rudić (foto: ATV BL) -
Vladimir Rudić (foto: ATV BL)

Rudić je istakao da je ova kompanija, kao investitor bila u kontaktu sa lokalnom zajednicom gdje su ih rado dočekali. Onda je komunikacija stala.

- Došlo je do pronalaska nečega što je vrlo bitno za Republiku Srpsku, BiH i cijeli region, i sama politizacija te priče ne ide u korist razvoju projekta. Sve što je do sada urađeno je urađeno na najkvalitetniji mogući način i sigurno je da će ovaj projekat doprinijeti boljitku i razvoju cijele regije - rekao je Rudić za ATV.

Ovdje je riječ o rudarstvu i razviju rudarstva u tom regionu, dodao je on. Kako je objasnio, jugoistočna Evropa, naročito jugoistočni dio Srbije i BiH, predstavljaju vrlo interesantne zone za rudarske operacije.

- Prvo što je potrebno jeste da se provede značajan obim istražnih radova i da imate pretpostavke da će se rudarski objekti otvoriti. Rudarski objekti ne mogu da se otvore tamo gdje je to želja investitora, građana ili industrije, nego se rudarska industrija razvija tamo gdje je moguće. Kada imate jedan rudnik, on nam omogućava razvoj cjelokupne regije, gradovi su nastajali na rudarskim objektima. To predstavlja najviši stepen za industrijski razvoj koji ne možete alocirati bilo gdje - pojasnio je Rudić.

Tragom geoloških informacija, u komunikaciji sa različitim institucijama, počelo se tragati za prostorima koji su interesantni za rudarske operacije.

- Mi smo tu informaciju dobili 2018-2019. godine. Nakon toga počinju sve radnje koji su neophodne nakon što uđete u proces detaljnih geoloških istraživanja. Te radnje podrazumijevaju da radite projekat detaljnih geoloških istraživanja, da angažujete stručne kadrove koji će izvršiti taj projekat. Kada se projekat uradi, sa svom pratećom dokumentacijom obraća se Ministarstvu energetike i rudarstva kao jedinom nadležnom organu koji je u stanju da vam izda dozvolu - naveo je Rudić.

Pojašnjava da nikada lokalne zajednice nisu davala odobrenja za istraživanje, to ni danas nigdje nije slučaj, osim kod nas gdje su Vlada i Ministarstvo prepoznali taj problem i sada rade na izmjenama zakona o geološkim istraživanjima.

Ministarstvo nakon što izda odobrenje upoznaje lokalnu zajednicu o projektu i investitorima.

- Prva adresa koju smo posjetili je lokalna zajednica, odnosno načelnik opštine i nadležne službe u lokalnoj zajednici. Obavijestili smo ih o tome šta ćemo da radimo i zatražili od njih sugestiju kako mi u našem procesu rada možemo da doprinesemo lokalnoj zajednici kroz zapošljavanje, angažovanje domaćih resursa. Lokalna zajednica, predvođena Radom Savićem, nas je objeručke prihvatila i tražila od nas da budemo domaćini u poslovanju, da se tu maksimalno angažujemo - rekao je Rudić.

Organi lokalne zajednice su analizirali elaborat koji je ova kompanija uradila i izdali ekološku dozvolu. Pored izdavanja te dozvole, transparentna i permanentna komunikacija je vršena sa lokalnom zajednicom i bila je informisana o svim aktivnostima koje je kompanija vršila na periodičnom nivou, navodi dalje Rudić.

- U procesu istražnih radnji više od sto građana je učestvovalo i bilo je više od 500 različitih učesnika u procesu istraživanja. Cijele Lopare su brujale o tome kako mi radimo i svi su bili srećni, željeli su da učestvuju u tom procesu - prisjetio se.

Kaže da mu se i danas javljaju građani koji daju podršku radu kompanije Arkor, a javljaju mu se čak i oni koji potpisuju peticiju protiv ovog projekta i kažu da ne žele da se to zna.

- Načelnik Rado Savić me nije zvao. On je naprasno prekinuo komunikaciju sa nama. Posljednji put smo imali komunikaciju kada smo učestvovali na sjednici privrednika na kojem smo predstavili benefite projekta - rekao je.

On kaže da ovaj projekat treba biti na dobrobit razvoja.

- Sve zemlje plaču za ovakvim projektima. Svaka opština koja je dobronamjerna prema svojim građanima želi da ima jedan ovakav projekat u svom dvorištu - izjavio je Rudić.

Ono što je Arkor radio prilikom istraživanja nije štetno za građane, potvrdio je Rudić i dodao da postoje mjere koje se preduzimaju da se to potencijalno ne bi ni desilo.

- Mi smo učestvovali u društveno odgovornom poslu kroz našu aktivnost, ali smo doprinijeli razvoju lokalne zajednice i u tom segmentu - istakao je.

Nakon završetka istraživanja 2023. godine nešto počinje da se mijenja – svu su postali svjesni potencijala ovog projekta. Taj potencijal, kaže Rudić, je upravo doveo do toga da postanemo meta različitim interesnim grupama da se to ne desi.

- Republika Srpska je sa ovim projektom dobila nešto veliko. Tek će vrijeme pokazati šta je to Republika Srpska dobila. Republika Srpska je vrlo odgovorno pristupila našem radu, ponašali su se legalistički. Sljedeći koraci su oni koji će definisati način upotrebe tog resursa gdje nosilac tog prava Republika Srpska uređuje to isto pravo sa investitorom - rekao je Rudić.