latinica  ћирилица
21/02/2024 |  22:48 | Autor: Agencije

Zimska suša na jugu Evrope

Suša u Sredozemlju nije ublažena tokom zimskih mjeseci, koji su doneli ispodprosječne padavine, saopštila je služba EU za klimatske promjene "Kopernik".
Suša  (ilustracija) -
Suša (ilustracija)

Region zapadnog Mediterana je posebno teško pogođen, uključujući južnu Italiju, Španiju, sjeverni dio Maroka, Alžir i Tunis. Ovakvo stanje je posljedica sezonske temperature koja je viša od uobičajene.

Zbog ovakve situacije uvedene su mjere ograničenja potrošnje i vanrednog stanja.

Nešto više od 45 odsto južne Evrope zahvaćeno je sušom, a 2,8 odsto je dostiglo najviši nivo "uzbune" tokom prvih deset dana februara, pokazuju najnoviji podaci Evropske opservatorije za sušu /EDO/, koje je analizirao AFP.

"Kopernik" navodi da je četvrtina cijele Evrope i sjeverne Afrike pod sušom i da je 19,3 odsto zemljišta u kojem je detektovan deficit vlage.

Situacija se pogoršala od kraja januara, ali se neznatno popravila u odnosu na isti period prošle godine, kada je 31,3 odsto teritorije bilo pod sušom.

Prošli mjesec je bio najtopliji januar na globalnom nivou u kombinaciji sa nedostatkom padavina koji je u nekim regionima trajao mjesecima, čak i godinama.