latinica  ћирилица
22/02/2024 |  07:22 ⇒ 09:12 | Autor: RTRS

Marković: Slučajevi femicida u porastu; Usvojiti zakon i kazniti počinioce (VIDEO)

Statistički podaci pokazuju da su slučajevi femicida u porastu, ali i dalje nemamo tačne informacije, jer se još uvijek slučajevi razvrstavaju tako da li je žrtva muškarac ili žena, rekla je za naš Јutranji program autorka prvog naučnog rada u BiH, na temu femicida i pravnica Izabela Marković.
Izabela Marković - Foto: RTRS
Izabela MarkovićFoto: RTRS

- Nije svako ubistvo femicid. Možemo primjetiti da u dva mjeseca imamo dva slučaja femicida, nasilja uopšteno. Mislim da je ovo vrijeme da se zapitamo kuda idemo kao društvo - ističe Markovićeva.

Dodaje, da jedinstvena definicija femicida ne postoji.

- Mizogenija, odnosno želja da se žena posmatra kao predmet, jeste nešto na šta možemo gledati kao femicid. Najteži oblik nasilja nad ženama jeste femicid, a zakon ne propisuje kaznu za to - dodaje Markovićeva.

Pravo na život čovjeka je osnovno pravo svih, napominje Markovićeva, te ističe da je važno da one norme koje imamo u svom sistemu, da primjenjuju, kao i da kažnjavaju počinioce djela.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama. Danas će u Parlamentu Srpske biti održana i javna rasprava o ovom zakonskom rješenju, a Markovićeva je ovim putem pozvala sve koji se susreću sa ovim zakonom, da dođu na raspravu, te kažu šta ovaj zakon pruža u praksi.

Ona ističe, da ako se ovaj zakon ne usvoji, jedini na dobitku tu su nasilnici.