latinica  ћирилица
22/02/2024 |  07:23 ⇒ 20:50 | Autor: TANЈUG

Na suđenju Kecmanovićima danas svjedoče članovi porodica ubijene djece

U Višem sudu u Beogradu danas bi trebalo da se svjedočenjem oštećenih nastavi suđenje u parničnom postupku protiv porodice Kecmanović, odnosno majke, oca i dječaka koji je 3. maja 2003. u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet vršnjaka i čuvara i ranio još šest osoba.
Suđenje roditeljima dječaka osumnjičenog za ubistva u "Ribnikaru" (Foto: Tanjug/Nemanja Јovanović) -
Suđenje roditeljima dječaka osumnjičenog za ubistva u "Ribnikaru" (Foto: Tanjug/Nemanja Јovanović)

Ovo suđenje počelo je u oktobru, kada je zaključeno pripremno ročište, a krajem decembra svjedočili su članovi porodica ubijenih - Božović, Čikić, Martinović, Aćimović i Vlahović.

Tada je svjedočenje započela i Nina Kobiljski čijak ćerka je ubijena, i trebalo bi da ona danas nastavi svkedočenje nakon čega će pričati i njen suprug, a zatim i članovi porodica ostalih ubijenih.

Tužbu je podnijelo ukupno 27 tužilaca, odnosno članova porodice žrtava masakra, a tuženi su maljoletni K.K. i njegovi majka i otac.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će donijeti odluku da li u potpunosti ili djelimično prihvata tužbeni zahtjev porodica, ili ga eventualno odbija.

Tužba je podnesena u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usljed smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta, odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi - i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usljed smrti bliskog lica.

Pred ovim sudom vodi se i krivični postupak protiv oca i majke dječaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, K.K. učio da puca, dok je maloljetnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina. Sud je u ovom slučaju prihvatio prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i zatvorio suđenje za javnost.

Takođe, vodi se i parnični postupak po tužbi koju su protiv Kecmanovića, škole u kojoj se desio masakr i države Srbije, podnijeli članovi porodice Dukić čija je kćerka ubijena 3. maja.

Nastavnica istorije koja je tada teško ranjena nedavno je takođe podnijela tužbu protiv roditelja K.K.