latinica  ћирилица
22/02/2024 |  07:35 ⇒ 07:37 | Autor: sputniknews.com

U Srbiji nema povećanja radioaktivnosti nakon incidenta kod Temišvara

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbjednost Srbije SRBATOM saopštio je da u Srbiji nije zabilježeno povećanje radioaktivnosti i da rumunsko regulatorno tijelo za radijacionu i nuklearnu sigurnost nije izdalo zvanično saopštenje povodom pisanja medija o curenju radioaktivnog materijala u Temišvaru.
Radijacija (Foto: EPA/CLEMENS BILAN, ilustracija) -
Radijacija (Foto: EPA/CLEMENS BILAN, ilustracija)

- Automatske mjerne stanice u našoj zemlji nisu zabilježile povećanje radioaktivnosti - ističe se u saopštenju SRBATOM-a.

Kako se podseća, prema dostupnim informacijama, u temišvarskom Institutu za radijacionu higijenu prilikom redovnih mjerenja otkrivena je povišena radioaktivnost na ovoj lokaciji.

Rumunski ekspertski timovi utvrdili su da je povišena radioaktivnost lokalnog karaktera i da nema opasnosti po stanovništvo u okolini.

- Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbjednost Srbije nastavlja da prati situaciju i redovno izvejštava javnost - zaključuje se u saopštenju.

Prema pisanju rumunskih medija, u toj zemlji u srijedu je izdato upozorenje o radijaciji, nakon što je u dvorištu zgrade Zavoda za javno zdravlje gdje se nalazi laboratorija za radijacionu higijenu otkriveno radioaktivno zračenje.

Na lice mesta hitno su stigli specijalisti za detekciju radioloških materija i inspektori Nacionalne komisije za kontrolu nuklearnih aktivnosti, a tokom mjerenja uređaj je pokazao da su vrijednosti bile daleko veće od normalne granice, prenosi Timis onlajn.

- CBRN tim je označio područje na granici prirodne radijacijske pozadine. Naglašavamo da nije bilo kontaminiranih osoba i da nema rizika za stanovništvo, jer je prostor u dvorištu laboratorije - dodali su predstavnici Inspektorata za vanredne situacije u Temišvaru.

Za sada nisu poznati detalji o supstancama koje su iscurele, niti se zna kada se to dogodilo.

U okolini ima nekoliko stambenih zgrada i porodilište, ali nije bilo potrebno donošenje dodatnih mera bezbjednosti.