latinica  ћирилица
22/02/2024 |  08:51 ⇒ 10:50 | Autor: RTRS

Šolaja: Pozitivni efekti posjete delegacije Srpske Rusiji (VIDEO)

Na sastanku predsjednika Srpske Milorada Dodika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kazanju još jednom su potvrđeni prijateljski odnosi Srpske i Rusije, istakao je Bojan Šolaja iz Centra za međunarodne odnose Banjaluka.
Bojan Šolaja - Foto: RTRS
Bojan ŠolajaFoto: RTRS

Šolaja je gostujući u našem Јutarnjem programu naglasio da su se tokom sastanka Dodika i Putina čule poruke i jedne i druge strane, a to su da Srpska odbija da se pridruži sankcijama Rusiji i da BiH ne želi da se pridruži NATO-u.

- Ovaj susret je nastavak jednog kontinuiteta sastanaka dva predsjednika na kojem smo vidjeli visok stepen informisanosti Putina o stanju u BiH. Na sastanku su razmijenjena mišljenja i dobro je da je sastanak bio javan jer i Srpska i Rusija imaju potrebu da se njihov glas čuje - naglasio je Šolaja.

On je istakao da je Dodik iskoristio priliku da prenese poruke i da o situaciji u BiH informiše Rusiju koja je članica Savjeta bezbjednosti UN i dio globalnih procesa u svijetu.

- Dodik je iznio ono što većina građana u Srpskoj misli. S druge strane, iskazano je razumijevanje Rusije o događajima u BiH i problemu u vezi nelegalnog visokog predstavnika Kristijana Šmita. Stav Rusije po tom je važan jer Rusija zastupa stavove Srpske - kaže Šolaja.

Šolaja naglašava da su efekti posjete Rusiji veliki i nada se da će se ta saradnja nastaviti. Istakao je da je Srpska otorena za saradnju sa zemljama Istoka.

- Mi smo se opredijeli da sarađujemo sa zemljama koje hoće da sarađuju sa nama. Sa Rusijom, Bjelorusijom, Mađarskom i Kinom imamo prirodni odnos, kulturološki i istorijski, imamo slične privrede i iste interese. Prilikom posjete Bjelorusiji naša delegacija je vidjela da je ova zemlja izuzetno razvijena, ustrojena i nema negativnih pojava kao na Zapadu. Zbog te saradnje biće političkih pritisaka, ali naša je poruka da mi želimo da se otvarimo i prema Zapadu, ali nas Zapad ne želi - zaključio je Šolaja.