latinica  ћирилица
22/02/2024 |  09:17 ⇒ 09:18 | Autor: SRNA

Peskov: Zapadni mediji pod velikim pritiskom vlasti

Zapadni mediji su pod snažnim pritiskom vlada svojih zemalja koje ih koriste kao kanal za "ubrizgavanje" lažnih vijesti, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov (Foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL) -
Dmitrij Peskov (Foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL)

- Kao što znamo, u pojedinim zemljama, uključujući zapadne, mediji su ponekad pod veoma snažnim pritiskom svojih vlasnika i vlada tih zemalja. Vidimo kako se razne lažne vijesti ubrizgavaju u brojne zapadne medije - naveo je Peskov za internet portal "Internešnel riporters".

Prema njegovim riječima, brojni mediji na Zapadu "žure da objave udarne vijesti", bez provjeravanja podataka, i time postaju žrtva postupaka njihovih vlada koje ih koriste kao kanal za dostavljanje netačnih informacija, prenio je TASS.

- To, nažalost, ne izaziva ništa drugo do žaljenje - istakao je Peskov.

Odgovarajući na zahtjev da iznese mišljenje o tome da li na Zapadu postoji sloboda govora, Peskov je ocijenio da je sloboda medija "apsolutno filozofsko pitanje".

- Sloboda medija je, prije svega, finansijska nezavisnost i samo nekoliko medija u svijetu, uključujući u našoj zemlji, može da kaže da su finansijski nezavisni i da je njihov rad u potpunosti održiv. Mediji uvijek pripadaju nekome, neko im daje novac i podstiče ih i zato oni treba da odražavaju stanovišta vlasnika na ovaj ili onaj način - naglasio je Peskov.

On je napomenuo da svi mediji, u cijelosti, u velikoj mjeri koriste istu šemu rada - zarađuju novac na vijestima. Peskov je precizirao da oni koji su brži i predstavljaju vijesti na talentovaniji način zarađuju više od ostalih.

- Što se tiče toga, algoritam rada medija na Zapadu i u našoj zemlji je prilično isti - dodao je Peskov.