latinica  ћирилица
22/02/2024 |  09:27 ⇒ 09:28 | Autor: SRNA

Vipotnik: Početkom marta biće saopšteni rezultati prve faze istraživanja

Početkom marta biće saopšteni rezultati prve faze istraživanja stručnih timova u Novom Gradu s ciljem sprečavanja namjera Hrvatske da sa druge strane Une odlaže nuklearni otpad, rekao je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik.
Bojan Vipotnik - Foto: Ustupljena fotografija
Bojan VipotnikFoto: Ustupljena fotografija

Vipotnik je potvrdio da je završen prvi dio istraživanja koje je sprovodio Zavod za geološka istraživanja i Institut za javno zdravlje.

- Nastavljamo dalja geološka istraživanja. Zavod za geološka istraživanja priprema javni poziv za dalje radove, odnosno bušenja i sve ono što je struka definisala kroz sami akcioni plan. Takođe, imamo u planu sa akademskom zajednicom, odnosno univerzitetima da sprovedemo istraživanja na terenu, među ljudima. Riječ je o društveno-sociološkim ispitivanjima koja su bitna za pripremu naše argumentacije - rekao je Vipotnik.

Vipotnik je naveo da od Hrvatske još nije dobijen zvaničan odgovor da odlaganja nuklearnog otpada neće biti do 2028. godine i da su BiH u borbi protiv namjera prvih komšija podržale i evropske zemlje.

- Međunarodna pomoć u ovoj borbi nam je i te kako potrebna. Imamo podršku nekoliko evropskih zemalja. Tu prije svega mislimo na Mađarsku, Austriju, ali i Sloveniju u smislu njihove spremnosti i potrebe da postoje kapaciteti da se i dalje nuklearni otpad odlaže u Krškom - izjavio je Vipotnik za Glas Srpske.

On je rekao da je i Srbija na strani Republike Srpske i BiH, što se i podrazumijeva.

- Međunarodna pomoć nam je i te kako potrebna. Na svakom mogućem sastanku i prilici gdje je to primjereno, a naravno i na marginama sastanaka sa međunarodnim relevantnim institucijama, upravo spominjemo tu temu i tražimo naše sagovornike na tu priču, odnosno one koji će stati u odbranu naših stavova - naveo je Vipotnik.

Vipotnik je rekao da su, osim goruće teme Trgovske gore, aktivnosti Ministarstva usmjerene ka održivosti zaštićenih područja i napomenuo da Republika Srpska ima nacionalne parkove Drinu, Sutjesku i Kozaru.

- Imamo mnoge projekte koje sprovodimo sa međunarodnim partnerima i oni su usmjereni prema što boljem funkcionisanju zaštićenih područja. Imamo obavezu, ali to nam je i namjera i želja da proglašavamo neka buduća zaštićena područja - rekao je Vipotnik.