latinica  ћирилица
22/02/2024 |  10:40 ⇒ 10:54 | Autor: TANЈUG

Traje spasavanje povrijeđenog speleologa iz pećine u Sloveniji

U pećini Јelen brdo u Sloveniji i dalje traje spasavanje speleologa koji se juče okliznuo na dubini od oko 150 metara i pritom se povrijedio, prenose danas slovenački mediji.
Pećina (Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN/ilustracija) -
Pećina (Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN/ilustracija)

Akcija spasavanja je odložena, jer je spasavanje moralo biti prekinuto zbog pogoršanja zdravstvenog stanja povrijeđenog.

Pećinski spasilac i vođa intervencije Damijan Šinigoj rekao je za sajt 24ur.com da je spasavanje još u toku.

- Stanje povrijeđenog se pogoršalo - rekao je Valter Zakrajšek, koji je ujutru, oko 8 časa, preuzeo vođenje akcije spasavanja.

On je dodao da će zbog toga spasavanje speleologa biti odloženo, u najboljem slučaju on će biti izvučen iz pećine do večeri.

Prema posljednjim informacijama, speleolog je povrijedio zglob i rebra, usljed čega otežano diše.

Moguće je da će morati da se upotrijebi eksploziv kako bi speleolog mogao da bude izvučen na površinu.

Nesreća se dogodila juče popodne u pećini na Јelen Brdu gdje je boravila grupa speleologa, kada se jedan od njih okliznuo i pao sa visine od šest metara i udario u rebra.

Doktor je već noćas uspio da dođe do povrijeđenog speleologa i prati njegovo stanje tokom spasavanja.

On je preko noći potvrdio da nema ozbiljnijih povreda, ali da speleolog ne može da se penje zbog jakog udarca i prisutnih bolova, prenosi N1 Slovenija.

Neposredno poslije pada, speleologa je zbrinula grupa sa kojom se spustio niz pećinu. Već u srijedu uveče ekipa za snabdijevanje speleologa sišla je do povrijeđenog, uredila mu bivak i donijela ćebad za grijanje, toplu hranu i vodu, rekao je Šinigoj za N1.

Policijska uprava (PU) Ljubljana je o incidentu obaviještena juče oko 18 časova. Oni su potvrdili da povrijeđeni nije životno ugrožen.