latinica  ћирилица
22/02/2024 |  11:42 | Autor: SRNA

Petković: Stav Putina - garancija da neće proći otimanje imovine Srpske

Susret predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Republike Srpske Milorada Dodika značajan je ne samo za Srpsku već i za BiH zbog činjenice da jedna od najvećih svjetskih sila staje u zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazuma i onog što je tada potpisano - da imovina pripada entitetima, ocijenio je za poslanik Srpskog kluba u Predstvničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković.
Milan Petković - Foto: RTRS
Milan PetkovićFoto: RTRS

- Sam jučerašnji stav Putina da stoji čvrsto na principima Dejtonskog mirovnog sporazuma, cjelovite BiH, ali u kojoj entitetima pripadaju njihova izvorna prava, kao što je pravo na imovinu, nam daje garanciju da, eventualno i kada neko pokuša da otme Republici Srpskoj njeno pravo i njenu imovinu, to sigurno neće proći jer će Rusija kao garant stajati iza toga - naglasio je Petković.

Poslanik Srpskog kluba ističe da je, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, jasno da imovina pripada entitetima, jer pod drugim uslovima taj sporazum nikada ne bi bio ni potpisan.

- Prije svega Rusija je jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma i nije čudno da, kada je mirovni sporazum ugrožen, Dodik ide na razgovor sa Putinom - rekao je Petković za Srnu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi u Kazanju, gdje je juče razgovarao sa Putinom, a prethodno je posjetio Bjelorusiju.