latinica  ћирилица
22/02/2024 |  11:54 ⇒ 11:54 | Autor: SRNA

Anđelković: Dodikova posjeta Rusiji od prvorazrednog značaja za Srbe

Politički analitičar Dragormir Anđelković ocijenio je da posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Rusiji ima prvorazredni značaj jer je osnov da Srbi u budućnosti redefinišu odnose u regionu na mnogo povoljniji način.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

- To što će nas napadati razni faktori na Zapadu i u BiH ne treba da nam smeta, jer oni nas i ovako napadaju. Oni bi nas napadali možda i više kada bi znali da nema podrške i da nemamo partnere. Ovako će bjesneti, ali ne mogu da nam urade operativno ništa više od onoga što bi i ovako radili - rekao je Anđelković Srni.

On je istakao da susret Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Kazanju pokazuje da su lični odnosi dva lidera doprinijeli stvaranju osovine Moskva-Banjaluka, što je za Srbe od ogromnog značaja.

Ukazujući da su na to uticali i tradicionalno prijateljstvo Srba i Rusa, kao i geopolitičke okolnosti kojima su izloženi neprijateljstvom Zapada, Anđelković je naglasio da odlični odnosi Moskve i Banjaluke imaju kapitalan značaj za Srbe.

- Mi smo mali narod i na taj način investiramo u svoju budućnost, jer se svet menja i nema sumnje da će Rusija i Kina obilježavati procese u narednim decenijama - rekao je Anđelković.

On smatra da su Dodik i Putin izgradili odnose Republike Srpske i Rusije kao da Republika Srpska ima veličinu Indije ili Francuske.

Prema njegovom mišljenju, to se na kratkoročnom planu odražava i na ekonomsku saradnju, povoljnu cijenu gasa, moguće kreditne aranžmane i političku podršku.

Anđelković je ukazao i da je Orden Aleksandra Nevskog, koji je Putin dodijelio Dodiku, prvorazredno odlikovanje za lidere koje Rusi smatraju prijateljima.

- Činjenica da je Dodik kao predsjednik jednog entiteta dobio to priznanje mu na neki nači daje krila. To je onda još veće priznanje, jer kada su Rusi odlučili da lideru jedog dijela državne zajednice dodele to priznanje to je kao da dva takva priznanja dobije neko ko je predsjednik cijele države - rekao je Anđelković Srni.