latinica  ћирилица
22/02/2024 |  12:07 ⇒ 13:28 | Autor: SRNA

Šulić o posjeti Dodika Rusiji i Bjelorusiji: Glas Republike Srpske sve više se čuje

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da posjete predsjednika Srpske Milorada Dodika Rusiji i Bjelorusiji, te predstojeći dolazak mađarskog premijera Viktora Orbana u Banjaluku potvrđuju da se glas Srpske sve više čuje - kako na evropskom, tako i na svjetskom nivou.
Milorad Dodik i Vladimir Putin - Foto: RTRS
Milorad Dodik i Vladimir PutinFoto: RTRS

Šulić je naveo da odlični odnosi Banjaluke i Moskve prvenstveno na državnom, a onda i na ličnom nivou koje ima Dodik sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, govore da je Srpska prepoznata na mapi svjetskih lidera.

On je istakao da se Dodik prije sastanka sa Putinom imao sastao i sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, te najavio još susreta, među kojima je i dolazak Orbana u Banjaluku.

- To sve govori da je Republika Srpska izbrendirana i da se za glas Srpske sve više čuje - kako na evropskom, tako i na svjetskom nivou - izjavio je Šulić.

On je naveo da Republika Srpska uživa niz pogodnosti i mogućnosti za saradnju sa Rusijom, a prvenstveno je tu gasna interknekcija, koju Srpska želi da dovede u svoj zapadni dio.

Šulić je naglasio i da BiH, prvenstvneo zahvaljujući Dodiku i Republici Srpskoj, danas ima najjeftiniji gas u Evorpi i smatra se prijateljskom zemljom za Rusiju.

- Mnoge kompanimje u federalnom Sarajevu i građani FBiH imaju benefite od takve politike koju vodi Dodik - rekao je Šulić.

Što se tiče nabavke ruskog gasa po povoljnijim cijenama od evropskih, Šulić je rekao da gas u Evropi više nije tako jeftin zbog politike koju Evorpa vodi, ali u Republici Srpskoj i FBiH gas je jeftin , zbog toga što Srpska i Dodik imaju odlične odnose sa Rusijom.

On je rekao da Republika Srpska mnogo ulaže u gasifikaciju istočnog dijela Srpske i Istočnog Sarajeva, što će dodatno smanjiti troškove i za grijanje, ali i troškove možda nekih preduzeća koja će dio svoje proizvodnje bazirati na gasu.

- Tako da, višestruke su koristi. Važno je da tu gasifikaciju poširujemo, važno je da ljudi u političkom Sarajevu shvate da gasifikacija zapadnog dijela Republike Srpske nije protiv BiH, nego je za građane Srpske koji, na kraju krajeva, žive u toj BiH - istakao je Šulić.

On je istakao da je politika koju Republika Srpska zastupa i koju vodi Dodik - politika jedinstva, saradnje sa svima, i sa Ruskom Federacijom i sa Kinom i Mađarskom i svim drugim zemljama i sa Zapada i sa Istoka, a na bazičnim principima uvažavanja položaja i stavova koje ima Republika Srpska.

- Siguran sam da je Dodik imao i niz razgovora koji su se ticali proširenja ekonomske saradnje sa Ruskom Federacijom. Mnogi naši proizvodi nalaze prostor i mjesto na tržištima Rusije. Tražimo načine kako da tu saradnju dalje proširimo - rekao je Šulić.

Šulić je napomenuo da je, znajući kakve odnose Dodik ima sa Putinom, siguran da je taj posao uveliko olakšan.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin uručio je juče u Kazanju Orden Aleksandra Nevskog predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Dodik je odlikovan za veliki doprinos razvijanju saradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva sa Srpskom.