latinica  ћирилица
22/02/2024 |  12:59 | Autor: SRNA

Mazalica: Putin u kontinuitetu pridaje veliki značaj Srpskoj

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin u kontinuitetu pridaje veliki značaj Republici Srpskoj, te prepoznaje i cijeni otpor koji Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik pružaju neoliberalnim i globalističkim pritiscima na kulturu, identitet i interese njenog, ali i drugih slobodarskih naroda, ocijenio je poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Srđan Mazalica.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

- Putin u kontinuitetu pridaje veliki značaj Republici Srpskoj, stavljajući je u rang države. Susreti sa predsjednikom Dodikom odvijaju se za malim stolovima, što šalje poruku bliskosti, neposrednosti i međusobnog povjerenja - rekao je Mazalica Srni.

Prema njegovim riječima, Rusi poklanjaju veliku pažnju tradiciji, formalnostima, simbolici i jubilejima.

Mazalica je podsjetio da dodjeljivanje Ordena Aleksandra Nevskog, nazvanog po jednom od najvećih boraca za očuvanje pravoslavne vjere, predsjedniku Republike Srpske od predsjednika Ruske Federacije, stavljajući ga u rang sa Njegošem i Nikolom Pašićem, svjedoči o kontinuitetu prijateljstva dva naroda, te velikom razumijevanju prema naporima koje čine i žrtvi koju podnose Srpska i Srbi na očuvanju pravoslavlja, ali i svojih tradicionalnih i bratskih veza sa Rusijom.

On je istakao da Orden Aleksandra Nevskog suštinski traje u kontinuitetu od 1725. godine do danas.

- U skladu sa promjenom političkih prilika došlo je naravno do određenih izmjena u statutu ovog ordena. Zanimljivo je istaći da je u vrijeme Imperije, ovaj orden bukvalno bio treći po rangu počasti. Današnja verzija ordena, Aleksandar Nevski, nesumnjivo nosi dosta od svoje slavne prošlosti - pojasnio je Mazalica.

Mazalica je rekao da ova svečana prilika ukazuje i na još nekoliko stvari, odnosno da nije beznačajno da se ova ceremonija odigrala u federalnoj jedinici Tatarstan, u kojoj različite konfesije, posebno muslimani i pravoslavni, vijekovima žive jedni pored drugih, sa zajedničkom podrškom ruskoj državi.

- Nesumnjivo je predsjednik Putin - kako je istakao predsjednik Dodik - time potvrdio da je čovjek mira. Tatarstanska prestonica Kazanj je čuvena po svojim pravoslavnim svetinjama, ali i džamijama, sinagogama, i novoj sakralnoj arhitekturi ekletičkog stila - naveo je Mazalica.

On je podsjetio da je Dodik imao priliku da se, nakon susreta sa mitropolitom kazanskim i tatarstanskim Kirilom, susretne sa predstavnicima drugih konfesija.

- Teško je procijeniti značaj i realnost ovog civilizovanog gesta. Rusija ostvaruje izuzetnu saradnju sa državama islamskog svijeta pružajući otpor zapadnoj civilizaciji koja je jednako neprijateljska i prema islamu i pravoslavlju - naglasio je Mazalica.

On je istakao da je, osim toga, Tatarstan jedna od ekonomski uspješnijih regija, što nije promaklo oku predsjednika Srpske.

- Nije riječ samo o građanskim i međunarodnim ceremonijalima, pa ni o simboličkim iskazima prijateljstva. Oni ne mogu da se potcijene i previde, ali ipak se ovdje projavljuju konture konkretne saradnje, otpočete prije toga u Bjelorusiji - smatra Mazalica.

Prema njegovim riječima, da cijela posjeta Rusiji nije samo diplomatska da se naslutiti i po tome što je njen učesnik ministar za visoko obrazovanje i naučnotehnološki razvoj Republike Srpske Željko Budimir bilateralno potpisao cijeli niz obrazovnih univerzitetskih sporazuma.

- Oni će da nastave otpočetu naučno obrazovnu saradnju Republike Srpske i Ruske Federacije, koja je potrebna i jednima i drugima - zaključio je Mazalica.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin uručio je juče u Kazanju Orden Aleksandra Nevskog predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Dodik je odlikovan za veliki doprinos razvijanju saradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva sa Srpskom.