latinica  ћирилица
22/02/2024 |  13:15 | Autor: TANЈUG

Nagrada "Meša Selimović" pripala pjesniku Selimiru Raduloviću

Nagrada "Meša Selimović" za najbolju knjigu 2023. godine pripala je Selimiru Raduloviću za knjigu pjesama "Zapis na stubu, jerusalimskom", u izdanju Lagune, saopštili su danas organizatori iz kompanije Novosti.
Proglašenje dobitnika književne nagrade "Meša Selimović" (Foto: Tanjug/Rade Prelić) -
Proglašenje dobitnika književne nagrade "Meša Selimović" (Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Na svečanosti u Vukovoj zadužbini, novinar Novosti Dragan Bogutović je rekao da je veliki žiri sastavljen od 59 književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara u konkurenciji više od 80 naslova izabrao Radulovićevu knjigu dodijelivši joj najviše - 28 glasova.

Radulović se, kao 36. dobitnik nagrade "Meša Selimović", zahvalio "kolegama, kritičarima i piscima, koji su u "Zapisu na stubu, jerusalimskom" prepoznali onaj višak smisla koji ih je usmjerio da daju svoj glas".

- Radostan je i pun časti ovaj tren kad stajem pod Mešinu književnu zastavu - rekao je Radulović, direktor Biblioteke Matice srpske i autor 12 pjesničkih knjiga, poput "Poslednji, dani", "Dvanaest" i "Izveštaj iz zemlje živih".

U svom obraćanju, Radulović je primijetio da je "pjesma, kao i molitva - disanje", da čine čovjeka živim i mogu se nazvati "očima i krilima duše".

Kako je najavljeno, Raduloviću će nagrada kompanije Novosti, koja se sastoji od plakete, reljefa sa likom književnika Meše Selimovića (1910-1982), povelje i novčanog iznosa, biti uručena u martu na Kosančićevom vencu.

Na drugom mjestu, po glasovima žirija je bio Slobodan Јović sa knjigom "U kostreti" i 19 glasova, slijedi Nenad Šaponja i "Psihologija gravitacije" sa 18 glasova, "Načertanije" Matije Bećkovića je dobilo 12 glasova, a "Vidi, vidi" Slobodana Zubanovića 11 glasova, naveo je Bogutović.