latinica  ћирилица
22/02/2024 |  13:22 ⇒ 13:24 | Autor: SRNA

Kozomara: Putin pružio najsnažniju podršku suverenitetu Srpske

Politički analitičar Anđelko Kozomara ocijenio je da je poruka ruskog predsjednika Vladimira Putina da Rusija neće prihvatiti otimanje imovine Republike Srpske do sada najsnažnija podrška suverenitetu Srpske i njenom položaju u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Putin i Dodik - Foto: RTRS
Putin i DodikFoto: RTRS

- To je od velikog političkog značaja. Poruka koju šalje Putin jeste vrlo značajna i za ove sa Zapada koji atakuju na Srpsku godinama - rekao je Kozomara.

On je istakao da je Putin dodjelom ordena Aleksandra Nevskog predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku javno i najsnažnije moguće demonstrirao privrženost Srpskoj, a tokom susreta je pokazao odlično poznavanje situacije u Srpskoj i BiH.

Kozomara je naveo da su sastanci Dodika sa liderima Bjelorusije i Rusije od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku i dokaz da ona nije izolovana od svijeta kao što neki tvrde u BiH.

Osim toga, kaže Kozorama, posjete delegacije Srpske, koju predvodi Dodik, Bjelorusiji i Rusiji imaju i privredni značaj, jer nude mogućnosti izvoza proizvoda iz Srpske, ali i uvoza odgovarajućih poljoprivrednih i drugih mašina.

Kozomara je ukazao i da najavljena posjeta predsjednika Srpske Turskoj i sastanak sa liderom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom pokazuje njegovu političku širinu u okviru koje se nazire poruka da Srpska nije neprijatelj nijednom narodu, već da sa svima treba sarađivati, politički i ekonomski.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uručio je juče u Kazanju Orden Aleksandra Nevskog predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za veliki doprinos razvijanju saradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva sa Srpskom.