latinica  ћирилица
22/02/2024 |  13:28 ⇒ 14:00 | Autor: sputniknews.com

Na sjeveru KiM korisnici socijalnih davanja ni danas nisu mogli da podignu novac

Zbog odluke Centralne banke u Prištini o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, korisnici različitih socijalnih davanja, ni danas nisu uspjeli da podignu novac koji im je uplaćen na račune.
Kosovska Mitrovica (Foto:  TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs) -
Kosovska Mitrovica (Foto: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs)

Građani ukazuju da imaju probleme zbog odluke Prištine o ukidanju platnog prometa u dinarima, jer su u nekoliko posljednjih dana dobili uplate socijalne pomoći, dječijeg dodatka, kao i plata iz centralne Srbije, ali da do tog novca ne mogu da dođu i zabrinuti su na koji način će obezbijediti osnovne životne namirnice.

U filijalama Pošte i Poštanske štedionice na sjeveru Kosova i Metohije građanima se na šalterima iz zaliha isplaćuje najviše do 10.000 dinara ili isti iznos u evrima, dok u srpskim sredinama južno od Ibra, dinara nema danima, što građane primorava da po novac idu u Kuršumliju, Vranje ili Bujanovac.

Takozvana CBK donela je uredbu kojom se od 1. februara zabranjuje upotreba dinara na KiM, zatim je saopštila da je u saradnji sa bankama i drugim finansijskim institucijama preduzela dodatne mjere za, kako navode, lakše sprovođenje uredbe o zabrani korišćenja srpskog dinara.

Rok koji su odredili, kako su naveli, neće moći da bude duži od tri mjeseca, a vlasti u Prištini su prethodno u dva navrata, bez ikakvog obrazloženja, zabranile transport dinara do trezora koji se nalazi u Leposaviću.

Građani ni u Štrpcu nisu mogli da podignu plate

Prosvjetni radnici u Štrpcu, zbog uredbe takozvane centralne banke Kosova, ni danas, zbog nedostatka dinara, nisu uspjeli da podignu svoje plate koje su im uplaćene na račune.

Ispred pošte u Štrpcu veliki broj građana čekao je u redu kako bi podigli svoje zarade i primanja koji su im uplaćeni, ali dinara nije bilo, potvrdili su za Tanjug meštani Štrpca.

Kako kažu, jako su zabrinuti zbog akcija prištinskih vlasti zbog kojih ne mogu da dođu do svog zarađenog novca i ističu da im je na ovaj način, direktno ugrožena egzistencija.

Istakli su i da će, ukoliko se problem ne riješi, po svoje zarade do prve banke u centralnoj Srbiji morati da putuju više od 100 kilometara.