latinica  ћирилица
22/02/2024 |  14:26 ⇒ 19:31 | Autor: RTRS

Prihvaćena Informacija o saradnji Srpske i Bjelorusije u oblasti poljoprivrede

Vlada Srpske upoznala se i prihvatila usmenu Informaciju o realizaciji međusobne saradnje u oblasti poljoprivrede između Republike Srpske i Bjelorusije.
Sjednica Vlade Srpske - Foto: Ustupljena fotografija
Sjednica Vlade SrpskeFoto: Ustupljena fotografija

Zadužuju se Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da obezbijede finansijska sredstva i preduzmu aktivnosti na donošenju neophodnih podzakonskih akata za pružanje podrške poljoprivrednim proizvođačima za nabavku poljoprivredene mehanizacije proizvedene u Bjelorusiji, saopšteno je iz Vlade Srpske.

Vlada Republika Srpska donijela je Odluku o davanju saglasnosti na plan utroška sredstava za period 01.01. - 31.03.2024. godine u iznosu od 3.000.000 KM. Sredstva iz ove odluke dodjeljuju se na poziciju subvencija preduzeću Željeznice Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o informacionom sistemu za registrovanje podataka o upravljanju otpadom s ciljem ostvarivanja boljeg nadzora nad sprovođenjem mjera i aktivnosti zaštite životne sredine i praćenja ostvarenja ciljeva održivog razvoja u oblasti upravljanja otpadom.

Ovom uredbom uređuju se sadržina, način prikupljanja podataka i vođenje informacionog sistema o otpadu, metodologija, struktura, kategorija podataka, kao i način upravljanja podacima.

Zakonom o upravljanju otpadom, koji predstavlja pravni osnov za donošenje ove uredbe, propisano je da Fond za zaštitu

životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske uspostavlja, organizuje i vodi informacioni sistem u Srpskoj.

Priprema, uspostavljanje, vođenje i održavanje informacionog sistema finansira se iz sredstava Fonda, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o planu raspodjele sredstava za sprovođenje Programa za djecu u godini pred polazak u školu u ovoj godini za koji će biti izdvojeno 526.029 KM.

Kroz ovaj program do sada je od 2011. godine prošlo 49.369 djece, a Vlada Srpske je za njegovu realizaciju izdvojila 4.067.624 KM.

Program za djecu u godini pred polazak u školu biće realizovan od 1. marta do 31. maja za 3.517 djece koja nisu bila obuhvaćena nekim oblikom predškolskog vaspitanja i obrazovanja i koja nisu pohađala cjeloviti razvojni program, a koja stiču uslove za polazak u prvi razred osnovne škole u septembru.

Program će u 37 predškolskih ustanova, 81 osnovnoj i u četiri škole za djecu sa smetnjama u razvoju realizovati diplomirani vaspitači predškolske djece koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih lica Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske usvojila je Odluku o dopuni odluke o određivanju prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija Srpske za finansiranje iz budžeta u 2024. godini, sa raspodjelom sredstva, kojom će biti finansirano ukupno 12 projekata u iznosu od 58,3 miliona KM.

Izmjenom odluke u prioritetne projekte, koje je Vlada ranije utvrdila, uvršten je i nastavak finansiranja projekta "Adaptacija postojećih i izgradnja novih smještajnih i terapijskih kapaciteta u Јavnoj zdravstvenoj ustanovi Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Mlječanica" Kozarska Dubica - nastavak finansiranja", u iznosu od pet miliona KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U toku prošle godine započeti su projekti izgradnje sportskih terena, izgradnja objekta vešeraja, radovi proširenja restorana, ugradnja agregatske jedinice sa instalacijom, kao i asfaltiranje saobraćajnica unutar kompleksa, a za završetak navedenih radova neophodna su sredstava u iznosu od četiri miliona KM.

U toku ove godine planirana je izgradnja vještačkih jezera sa šetališnim zonama u vrijednosti oko 6.000.000 KM, te novog smještajnog objekta vrijednosti 7.000.000 KM, navedeno je u saopštenju.

- S tim u vezi je ova zdravstvena ustanova uputila prijedlog da novi projekti budu uvršteni u Program javnih investicija Republike Srpske, te da se odobre sredstva u iznosu od 9.000.000 KM od čega je 4.000.000 KM za završetak započetih projekata, a 5.000.000 KM za nove projekte - ističe se u saopštenju.

Odobreno je da se za projekat "Adaptacija postojećih i izgradnja novih smještajnih i terapijskih kapaciteta u Јavnoj zdravstvenoj ustanovi "Mlječanica" Kozarska Dubica - nastavak finansiranja" obezbijede sredstva na poziciji "Јavne investicije" u 2024. godini u iznosu od pet miliona KM.

Na osnovu ranijih odluka Vlade, na prioritetnoj listi projekata koji će biti finansirani iz sredstava javnih investicija su "Sanacija objekta Јavna ustanova osnovna škola `Nikola Tesla` Derventa“, u ukupnom iznosu od 5,2 miliona KM i sredstava za projekat izgradnje osnovne škole u Istočnom Novom Sarajevu, u iznosu od milion KM.

Iz javnih investicija će sa tri miliona KM biti sufinansiran i projekat "Izgradnja sportske dvorane" u Doboju, dok su planirana i sredstava za izgradnju objekta za potrebe Policijske uprave Istočno Sarajevo u iznosu od četiri miliona KM, planirana su i sredstva za nastavak radova na uređenju i sanaciji vodoprivrednih objekata na teritoriji sliva Save, u ukupnom iznosu od 9,3 miliona KM, dok je dva miliona KM planirano za prvu fazu dogradnje i proširenja sistema protivgradne zaštite Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Odluku o izradi Strategije razvoja audio-vizuelnih djelatnosti i njima komplementarnih djelatnosti u Srpskoj za period od 2025-2032. godine, a jedan od osnovnih ciljeva je podizanje stvaralačkih kvaliteta i nivoa umjetničke produkcije domaćeg kadra koji je najveći potencijal.

Nosilac izrade strategije biće Ministarstvo prosvjete i kulture i Audio-vizuelni centar Republike Srpske, odnosno radno tijelo koje imenuje ministar prosvjete i kulture.

- Rok za izradu Strategije razvoja audio-vizuelnih djelatnosti i njima komplementarnih djelatnosti u Republici Srpskoj za period 2025-2032. godine je kraj ove godine - saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.