latinica  ћирилица
22/02/2024 |  14:47 | Autor: SRNA

Stano: Nedopustivo ponašanje Prištine

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao je predstavnike Beograda i Prištine da 27. februara u Briselu razgovaraju o odluci prištinske centralne banke o ukidanju srpskog dinara, rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano, ocijenivši nedopustivim ponašanje glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

- Nadamo se da će Bisljimi cijeniti napore umesto da nepravedno optužuje zvaničnike EU. Takvo ponašanje je nedopustivo - naveo je Stano, nakon jučerašnjih Bisljimijevih istupa.

Stano je u pisanoj izjavi medijima objasnio da u pozivnom pismu Lajčaka nije određeno ko treba da predstavlja Beograd i Prištinu na sastanku, dodajući da je prepušteno stranama da o tome odluče.

- Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je prošle nedelje u Minhenu imao sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem, gdje je razgovarano o ovom pitanju. Kao rezultat ovog sastanka, Lajčak je pozvao dvije strane da dođu u Brisel 27. februara - naveo je Stano.

Bisljimi je juče rekao da je primio poziv Brisela za sastanak naredne sedmice, ali da je odbio da učestvuje, uz obrazloženje da "pitanje dinara nije dio dijaloga".

Vučić je ranije rekao za RTS da se čeka poziv da neko ode u Brisel i da sa predstavnicima Prištine razgovara, ali da nema o čemu.

On je podsjetio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti neće da priča o ZSO, niti o dinaru i da laže o tromjesečnoj suspenziji primjene uredbe, dodajući da u stvari nema nikakve suspenzije, jer Priština zaustavlja dinar na administrativnoj liniji.