latinica  ћирилица
22/02/2024 |  15:35 ⇒ 15:35 | Autor: SRNA

Pavlović: Buduća saradnja sa Rusijom biće uslovljena odnosom Zapada prema Srbima

Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović izjavio je, povodom posjete delegacije Republike Srpske Ruskoj Federaciji, da će kolektivni politički Zapad, EU i Njemačka morati da budu svjesni da će budući odnosi sa Rusijom biti uslovljeni njihovim konkretnim odnosom prema Srbima i Republici Srpskoj.
Dušan Pavlović - Foto: RTRS
Dušan PavlovićFoto: RTRS

Pavlović je istakao da će u tom kontekstu i sama Njemačka, njeni odgovorni segmenti vlasti, morati da preispitaju svoje ponašanje kada je riječ o srpskom narodu i Republici Srpskoj, kao i njihovu podršku svom diplomati Kristijanu Šmitu.

- Šmit je ovdje, faktički, jedino kao njemački diplomata, sa njemačkim diplomatskim pasošem. On sve radi uz podršku SAD - rekao je Pavlović i dodao da je njemačka država Šmitu dala zvanična dokumenta da uđe i ruši ustavni poredak BiH, koji je dio međunarodnog mirovnog sporazuma.

Govoreći o Ordenu Aleksandra Nevskog koji je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin juče uručio predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, Pavlović je rekao da on odražava kontinuitet ruske politike prema srpskom narodu, ali je i poruka Zapadu.

Prema njegovim riječima, za Dodika se može reći da je najodlikovaniji srpski državnik jer kada se pogleda odakle je sve dobio odlikovanja - to govori o njegovoj političkoj karijeri, što je značajno za Srpsku, koju pokušavaju da zaguše sve ove decenije.

- To mnogo govori o političkom uspjehu političkog vođstva Republike Srpske, konkretno Dodika i ljudi koji su uz njega sve ove godine - naglasio je Pavlović za Srnu.

Pavlović je istakao da je potrebno prisjetiti se Prvog i Drugog svjetskog rata, Sovjetskog saveza, kao i pokušaja usvajanja u Savjetu bezbjednosti UN rezolucije o navodnoj genocidnosti srpskog naroda, te razumjeti šta simbolično i realno predstavlja ovo priznanje koje je dobila institucija predsjednika Republike Srpske u međunarodnim odnosima.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predvodi delegaciju Srpske u posjeti Ruskoj Federaciji. Delegacije Srpske prethodno je boravila u Bjelorusiji gdje se sastala sa državnim vrhom.