latinica  ћирилица
22/02/2024 |  15:43 | Autor: RTRS

Izdata upotrebna dozvola za ležište "Bistrica" kod Prijedora

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske odobrilo je upotrebu rudarskog objekta na ležištu "Bistrica" kod Prijedora privrednom društvu "Drvo eksport" iz Teslića.
Ministarstvo industrije, energertike i rudarstva (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo industrije, energertike i rudarstva (foto: ilustracija)Foto: RTRS

Upotrebna dozvola je izdata nakon što je koncesionar pribavio svu potrebnu dokumentaciju propisanu zakonom, dobio vodnu i ekološku dozvolu i nakon što mu je odobrena projektna dokumentacija, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Koncesionar tek sada može da eksploatiše ugalj u komercijalne svrhe i da uplaćuje koncesionu naknadu za eksploataciju u visini od 2,6 KM po toni eksploatisanog uglja.

Ovaj iznos predstavlja prihod budžeta Republike Srpske i budžeta lokalne zajednice, kojoj se uplaćuje 70 odsto prikupljenih sredstava.

U Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske podsjećaju da je koncesioni ugovor za eksploataciju uglja na ovoj lokaciji zaključen krajem septembra prošle godine.

Koncesionar je od tada pripremao svu potrebnu dokumentaciju te je, u skladu sa zakonskim propisima koji regulišu ovu oblast, u međuvremenu vršio probni rad, dodaje se u saopštenju.