latinica  ћирилица
22/02/2024 |  16:11 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Ljekari završili pregled Mladića; I Župljanin ih informisao o stanju generala (VIDEO)

Tim ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, završio je preglede komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici u Hagu. Tim je stupio u kontakt i sa Stojanom Župljaninom, koji je sa Mladićem u pritvorskoj jedinici, a koji je ljekarima prenio značajne podatke o Mladićevim zdravstvenim problemima.
Ljekari UKC-a u Hagu - Foto: RTRS
Ljekari UKC-a u HaguFoto: RTRS

- Od Župljanina smo uzeli podatke kolike su mogućnosti Mladića pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti što će doprinijeti našem generalnom nalazu, odnosno konzilarnom mišljenju koje ćemo dostaviti Haškom tribunalu - rekao je generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.

Naveo je da je Mladiću bilo drago što su ga posjetili doktori iz Srpske, kao i mogućnost da na srpskom jeziku kaže koje ima tegobe.

Đajić je juče u izjavi za RTRS rekao da kod generala Ratka Mladića dominiraju kardiološke i neurološke tegobe.

- Uradili smo potrebne međunarodne testove prevedene na naš jezik i kroz te testove ćemo napraviti određenu analizu - rekao je sudski psihijatar Milan Stojaković.

Kroz dva dana pregleda koje smo uradili, dodaje Stojaković, i testove koje smo uradili vidjećemo kakve su posljedice ostavljene nakon moždanih udara na generalovo mentalno zdravlje.

S obzirom da je zdravstveno stanje osuđenika povjerljivo, ljekari koji su posjetili generala će sačiniti detaljan izvještaj, koji će osim Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove dostaviti i porodici i advokatima generala Mladića.

 

Ljekarski tim čine kardiolog Nikola Šobot, neurolog Siniša Miljković, forenzičar psihijatrije Milan Stojaković i Đajić, koji je profesor neurologije i dugogodišnji šef Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti.

Tim ljekara UKC-a Republike Srpske doputovao je u Hag 20. februara.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić operisan je 8. januara u holandskoj bolnici kada mu je ugrađen pejsmejker. Već sljedećeg dana vraćen je u pritvorsku sobu u Sheveningenu.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske služi u haškom pritvoru kaznu doživotnog zatvora.