latinica  ћирилица
22/02/2024 |  16:24 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Lokalna vlast u Loparama protiv rudnika litijuma (VIDEO)

Načelnik opštine Lopare Rado Savić predao je Narodnoj skupštini peticiju kojom se 3.711 stanovnika te lokalne zajednice protivi otvaranju rudnika litijuma na Majevici. Dok negira prvobitnu podršku ovom projektu, danas priznaje da je opština izdala građevinsku dozvolu za to. Vlasti Srpske ističu da nikada neće donijeti bilo kakvu odluku koja je na štetu građana, njihovog zdravlja ili životne sredine.
Litijum (Foto: EPA-EFE/LUIS GANDARILLAS, ilustracija) -
Litijum (Foto: EPA-EFE/LUIS GANDARILLAS, ilustracija)

Savić je Protokolu Narodne skupštine predao peticiju, ali i deklaraciju o protivljenju namjeri da se u ovoj opštini otvori rudnik litijuma. Kaže da se protive, ali i druge lokalne zajednice.

- Napisali smo deklaraciju koju smo predali u Narodnu skupštinu i tražimo i molimo poslanike da usvoje tu deklaraciju, a razlozi za njeno donošenje su, prije svega, to što je najveći dio stanovnika naše opštine, ja bih rekao preko 90 odsto, protiv otvaranja rudnika litijuma - rekao je Savić.

Odgovaraju iz Arkora - nepoznanica im je kako je realizacija projekta loša po građane, jer, kažu, sve dostupne informacije ukazuju na suprotno. Ističu da spekulacijama i plasiranjem neistina rukovodstvo opštine izaziva strah kod stanovništva, s ciljem prikupljanja političkih poena. Istraživanje je dokazalo ogroman potencijal, zbog čega su, kažu u Arkoru, postali meta različitim interesnim grupama.

- Ne želimo da u dokazivanju, koje će trajati narednih 18 mjeseci, budemo u prilici da radimo prema njihovim željama, jer ćemo sve uraditi na isključivo ekološki opravdan i održiv način. Možemo zaključiti da se radi o internom političkom obračunu u okviru političkih partija SDS-a i PDP-a - rekao je direktor Arkora Vladimir Rudić.

Savić negira da je 2018. godine, kao prvi čovjek opštine, prihvatio istraživanje, a lokalni organi analizirali elaborat koji je uradila kompanija Arkor, te izdali građevinsku dozvolu.

Na pitanje da li je opština izdala ekološku dozvolu, Savić je rekao da je to učinilo nadležno odjeljenje za urbanizam.

Stručnjaci kažu dao je potrebno završiti mnoge procedure da bi bila donesena konačna odluka da li će početi eksploatacija.

Profesor Rudarskog fakulteta Vladimir Malbašić kaže da bi razrada i realizacija trebalo da se vrši studiozno na bazi egzaktnih podataka sa terena, svjetskih znanja i iskustava i da se na osnovu toga donese odluka.

Ipak, još ništa nije dogovoreno u vezi sa eksploatacijom litijuma na području Lopara, a odluku o tome donijeće institucije Srpske. Tvrde - nikada na štetu građana.

- Garantujem to svojim životom. Ovdje treba da se sluša struka i treba smiriti tenzije, jer je dug proces od istraživanja do same eksploatacije - kaže premijer Srpske Radovan Višković.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da još ništa nije dogovoreno i da će odluku donijeti institucije Srpske.

- Ako vidimo da to nije ta priča koja može da da garanciju za očuvanje ekologije, nećemo ni raditi. Ako bude ekologija zaštićena i bude ekonomski isplativo, mi ćemo raditi, a oni nek izlaze na ulice, ali to nije odgovorno prema društvu - rekao je on.

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske nadležno je za izdavanje dozvola za istraživanja i koncesije, a ministar Petar Đokić nedavno je rekao da švajcarska kompanija Arkor AG nije podnijela zahtjev za dodjelu koncesije u cilju eksploatacije, te da u ovom trenutku "ne postoje ni formalni uslovi da se vodi koncesioni postupak".