latinica  ћирилица
22/02/2024 |  16:35 ⇒ 16:43 | Autor: RTRS

Nešić: Ne traži od stranog građanina da nameće zakon

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić poručio je Nebojši Vukanoviću iz Liste za pravdu i red da ne traži od stranog građanina Kristijana Šmita da nameće Izborni zakon, ocijenivši da može biti opozicija vlasti u Republici Srpskoj i na nivou BiH, ali da je veleizdaja kada je zbog frustracija i opozicija Srpskoj.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

Nešić je istakao da bi odgovoran političar koji vodi računa o interesima Republike Srpske morao da zna da u suverenim državama parlamenti donose zakone po ustavom propisanoj proceduri.

- Ni Ustav BiH ni Ustav Republike Srpske ne poznaju drugog zakonodavca osim parlamenata - rekao je Nešić, nakon što je Vukanović najavio kako planira da ide pred OHR zbog Šmitovog odustajanja da nametne Izborni zakon.

Nešić je poručio Vukanoviću da treba da zaduži svog poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenada Grkovića da predloži zakon.

- Za visoku platu od 7.000 KM, valjda može raditi ono što mu je u opisu posla. Ako ne umijete napisati zakon, pomoći ćemo vam mi, uključujući i dio za uvođenje skenera - istakao je Nešić.

On je podsjetio i da je Narodna skupština Republike Srpske donijela zaključke kojima ne priznaje Kristijana Šmita jer nije imenovan odgovarajućom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, a odbačena su i sva nametanja.

Nešić je naveo da su za te zaključke glasali su i SDS i PDP, što smatra ispravnim stavom, te je izrazio nadu da su i ostali na tom kursu, jer kada se pozove strani državljanin Kristijan Šmit da nametne Izborni zakon, pozvan je da nametne i zakon o državnoj imovini i sve druge zakone koje poželi, saopšteno je iz DNS-a.

- Dragi Vukane, možeš biti opozicija vlasti u Republici Srpskoj i na nivou BiH. Veleizdaja je kada si, zbog frustracija tom vlašću, i opozicija Republici Srpskoj - zaključio je Nešić.