latinica  ћирилица
22/02/2024 |  17:09 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

Banjaluka: Odobreno povećanje cijene usluga personalne asistencije (VIDEO)

Cijena za usluge personalne asistencije i pomoći u kući povećane su za 30 odsto.
Predstavnici Humanitarne organizacije "Partner" sa Stanivukovićem - Foto: RTRS
Predstavnici Humanitarne organizacije "Partner" sa StanivukovićemFoto: RTRS

Osim ovog povećanja biće izdvojena dodatna novčana sredstva za domove, dnevne centre koji pomažu osobama sa invaliditetom, kao i hraniteljske porodice iz Banjaluke.

Predstavnici Humanitarne organizacije "Partner", Udruženja distrofičara regije Banjaluka i Gradske organizacije slijepih zadovoljni su povećanjem cijena za usluge personalne asistencije.

Napominju da postoji još problema koje treba hitno rješavati.

- Već duži period smo u pregovorima za povećanje cijena za usluge personalne asistencije u pomoći u kući za starija lica. Na sastancima, kada je prisutno nas nekoliko, to ne može da se doživi, dok ne dođu stvarni ljudi koji pružaju usluge osobama sa invaliditetom na terenu. Personalna asistencija je bila 9,25 KM, a sada je povećana za 30 odsto - rekla je Vanja Čolić, izvršni direktor Humanitarne organizacije "Partner" Banjaluka.

Јedan od narednih koraka biće inicijativa za ukidanje PDV-a za ortopedska pomagala kao i bolji uslovi za sportske klubove za osobe sa invaliditetom, poručio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

- Inicijativa je da se PDV ukine za stvari koje tim ljudima znače život. Bez ortopedskih pomagala ne mogu da funkcionišu, vi plaćate PDV za tako nešto - naglasio je Stanivuković.

Dogovoreno je da će iz budžeta grada biti izdvojeno i oko 1,5 miliona KM i za povećanje plata radnicima Centra za socijalni rad Banjaluka.