latinica  ћирилица
22/02/2024 |  17:59 ⇒ 19:58 | Autor: SRNA

Šeranić: Memorandum o transplantaciji značiće život velikom broju pacijenata iz Srpske

Memorandum o transplantaciji organa, koji je potpisan u Bjelorusiji, značiće život velikom broju pacijenata iz Republike Srpske, izjavio je ministar zdravlja Alen Šeranić.
Šeranić u Medicinskom centru u Minsku - Foto: RTRS
Šeranić u Medicinskom centru u MinskuFoto: RTRS

Šeranić je istakao da je posjeta delegacije Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom Bjelorusiji donijela brojne pogodnosti, te napomenuo da su, pored transplantacije bubrega, razmatrane i opcije transplantacije drugih organa.

On je podsjetio da pacijenti iz Republike Srpske već obavljaju transplantacije bubrega u Bjelorusiji i da je u posljednje tri godine u Centru za transplataciju u Minsku urađeno više od 20 transplantacija bubrega za odrasle i djecu.

- Nastavljamo sa saradnjom. Naši građani su već imali mogućnost da se u Belorusiji izvrši transplantacije, 21 odrasli pacijent i troje dece je operisano, još 28 pacijenata je na čekanju - rekao je Šeranić za Raša tudej.

On je naveo da je najvažnije bilo dogovoriti edukaciju ljekara u vezi sa transplantacijama, kao i za praćenje pacijenata u predtransplantacionom i posttransplantacionom periodu u Republici Srpskoj.

Šeranić je naveo da su on i predsjednik Srpske željeli da obiđu Centar za transplataciju i da su se na licu mjesta uvjerili u stručnost i visokotehnološke karakteristike, kao i znanje i vještine bjeloruskih hirurga.

On je dodao da je sa premijerom Bjelorusije Romanom Golovčenkom i sa tamošnjim ministrom zdravlja razgovarano i o uvozu bjeloruskih lijekova, te da slijedi razmatranje načina njihovog uvoza.

On je najvio da će do kraja ove sedmice biti upućen poziv bjeloruskim kolegama da dođu u Srpsku kako bi sa ovdašnjim kolegama razmjenili iskustva i znanje.

- Republika Srpska pokazala je odlične rezultate u oblasti intenzivne medicine, a bjeloruski centar se bavi i time - ukazao je Šeranić i pojasnio da je u pitanju rad na uređajima koji mijenjaju srce i pluća, što su ljekari u Srpskoj perfektno činili, posebno u vrijeme pandemije virusom korona.