latinica  ћирилица
22/02/2024 |  19:00 ⇒ 22:34 | Autor: RTRS

"Osuđujuća presuda zbog skrnavljenja spomen ploče na Vracama jedina pravedna" (VIDEO)

Presuda kojom je Osnovni sud u Sokocu proglasio krivim Elvisa Gurdu i Esada Јašarevića krivim za oštećenje spomen-ploče na Vracama, gdje je u maju 1992. godine general Ratko Mladić izvršio smotru dva bataljona, jedina je pravedna i pokazuje da pravna država funkcioniše - jasno je poručeno iz Istočnog Sarajeva.
Oštećena Spomen ploča na Vracama - Foto: RTRS
Oštećena Spomen ploča na VracamaFoto: RTRS

Gurda i Јašarević prema presudi moraju platiti 6.000 maraka, od čega 5.000 Boračkoj organizaciji Istočno Novo Sarajevo.

Spomen-ploča na Vracama u Istočnom Novom Sarajevu svjedoči o samoorganizovanju srpskog naroda u najtežim trenucima sa željom da se sačuvaju ognjišta. Postavljena 2014. do sada je više puta skrnavljena, a nedavna presuda Osnovnog suda u Sokocu jedini je sudski epilog.

- Reći ću da je donekle pravda zadovoljena, da smo donekle zadovoljni presudom, iako imamo dva-tri skrnavljenja ploča prije ove zadnje. Mislim da je vrijeme da sudovi počnu da rade svoj posao. To nas ohrabruje, ujedno upozorenje svim onima koji imaju loše namjere da ruše spomen-obilježja da li u Republici Srpskoj ili u Federaciji da to ne čine, jer to ne vodi ničemu - rekao je Dragiša Tuševljak, predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo.

Svako ko oštećuje ono što je najsvetije treba da odgovara, kaže gradonačelnik Istočnog Sarajeva i dodaje da je ovo jedina moguća pravedna presuda .

- Na kraju krajeva jasno je kao dan, Krivični zakon Republike Srpske kaže ko oštećuje, uništava imovinu drugog lica, to je u ovom slučaju bila imovina Boračke organizacije opštine Istočno Novo Sarajevo koja je zajedno sa drugim boračkim organizacijama od javnog interesa biće osuđen tako i tako, to je jedina pravedna odluka - rekao je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Republika Srpska je trajna kategorija i toga moraju biti svi svjesni, jasan je stav predstavnika boračkih kategorija na konstantne pokušaje dizanja tenzija iz Federacije sa zahtjevima da se ploča ukloni odgovaraju.

- Mi dajemo punu podršku Ljubiši Ćosiću na svemu što radi na odbrani srpskih nacionalnih interesa i prezentovanju istine.  Istočno Sarajevo je grad heroj, a ne kako Aličković kaže takozvano Istočno Sarajevo, ono je grad heroj. Republika Srpska nija takozvana, ona je dejtonski ustavna, ona je naša otadžbina ma koliko to smetalo i Sinanu Musi i Nihadu Aličkoviću - ističe Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Gurda i Јašarević na presudu kojom moraju platiti 6.000 maraka, od čega 5.000 Boračkoj organizaciji Istočno Novo Sarajevo, nemaju pravo žalbe. Iz Boračke poručuju da, ukoliko naplate novac od presude on će biti uložen u spomen-obilježja.