latinica  ћирилица
22/02/2024 |  19:01 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Veliki značaj sastanka Dodika i Putina u odbrani srpskih nacionalnih interesa (VIDEO)

Susret predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Kazanju od ogromnog je značaja za Srbe i pokazuje da su lični odnosi dva lidera doprinijeli stvaranju osovine Moskva-Banjaluka.
Milorad Dodik i Vladimir Putin - Foto: RTRS
Milorad Dodik i Vladimir PutinFoto: RTRS

- Zapad bi protiv nas bio mnogo agresivniji da ne zna da je Rusija uz nas. Dimenzija koja se odnosi na budućnost, ali i na sadašnjost za odbranu nacionalnih interesa u ovom trenutku - ovako analitičari gledaju na susret lidera Srpske i Rusije.

Bio je ovo 24 susret Dodika i Putina i svaki od njih donio je iste poruke - da Rusija poznaje i razumije situaciju u Srpskoj. Sastanak u Kazanju, po ocjeni političkih analitičara, osnov je da Srbi u budućnosti redefinišu odnose u regionu na mnogo povoljniji način.

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da je to istorijski susret kada se radi o odbrani srpskih interesa danas i o investiciji u budućnost.

- Ovaj susret ima još jednu važnu dimenziju. Moramo da se obratimo i našim prijateljima, ja bih rekao, a ne oponentima, iz drugih naroda, jer mnogi u BiH, nahuškani su od strane Zapada i protiv Srbije i protiv Rusije, a Kazanj i Tatarstan svima demonstriraju da unutar Rusije pravoslavci i muslimani žive u harmoniji - naveo je Anđelković.

Dobar potez i dobar signal sa obje strane - ovako analitičar Stevica Deđanski vidi sastanak. Iz ugla Srpske potvrđena je podrška velike svjetske sile. Iz ugla Rusije, potvrđen je prijatelj i pored stalnog pritiska Zapada.

- Potez odlaska Dodika tamo, dobijanje odlikovanja, pokazuje da ćemo imati dobro mjesto u budućnosti. U ovom svijetu gdje smo probali da sarađujemo sa Zapadom, za nas nije bilo mjesta - ističe Deđanski.

Dodik i Putin sastali su se u Kazanju nekoliko časova prije otvaranja Igara budućnosti. Svečanoj ceremoniji otvaranja osim predsjednika Srpske, prisustvovali su i zvaničnici Bjelorusije, Kazahstana, Uzbekistana, Tadžikistana, Kirgistana. Koliko je ovaj događaj značajan za Rusiju, pokazuje podatak da je sam Putin na sastancima sa liderima Kine i Bjelorusije pozvao na učešće, poručujući da su Igre oslobođene diskriminacije, bilo kakve politizacije i duplih standarda.

Da je takva namjera domaćina, potvrđuju i direktni pozivi klubovima, tamo gdje diplomatski kanali nisu funkcionisali, u prvom redu prema zapadnim zemljama. I odazvali su se, na iznenađenje svjetske javnosti, između ostalih, klubovi iz Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Amerike. Razlog - primamljiv nagradni fond od 10 miliona dolara ili zaokret u geopolitici?

- Vladimir Putin je u ovom trenutku političar broj jedan. Ključna ličnost za svjetske promjene, tako da i to što se dešava na Igrama je znak raspadanja te zapadne koherentosti - rekao je novinar Slobodan Reljić.

A Zapad je, ističe Anđelković, počeo da shvata da mu je potrebna saradnja sa Rusijom. Podsjeća da istraživanja pokazuju da njihovo javno mnjenje želi smirivanje situacije.

- U narednom periodu ulazimo u fazu dogovora velikih sila oko novih globalnih odnosa, a Amerika kao i evropski saveznici shvataju, voljeli Rusiju ili ne, bez nje nema dogovora - kaže Anđelković.

Na svjetskom geopolitičkom stolu, u toku je podjela karata. Rusija je sila budućnosti i sa Kinom oblikovaće odnose koji dolaze. Za Srbe dobro je da gradimo odnose sa njima, pogotovo u uslovima kada nas Zapad ruši, zaključuju analitičari.