latinica  ћирилица
22/02/2024 |  19:11 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Koje procedure majke moraju proći da bi postale donori mlijeka? (VIDEO)

Humana banka mlijeka na Univerzitetsko-kliničkom centru u Banjaluci postoji skoro dvije godine. Cilj je da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko osigura donirano. Na Kliničkom centru trenutno tri majke doniraju mlijeko, a za doniranje mlijeka javile su se četiri majke.
Beba - Foto: RTRS
BebaFoto: RTRS

Koje procedure majke moraju proći da bi postale potencijalni donori?

U sedmom mjesecu trudnoće Јelena Ćetković rodila je blizankinje, ali u tom momentu dovoljno mlijeka imala je samo za jednu djevojčicu. Njena druga djevojčica koja je rođena sa 960 grama mlijeko je dobila zahvaljujući drugoj porodilji. Iz svog ličnog iskustva Јelena je sada svjesna važnosti postojanja banke humanog mlijeka.

- Gospođa koja je bila sa mnom u sobi za izdajanje imala je dovoljno tako da sam je svaki put molila da izdoji i za mene. Tako da je ona svim ženama pomagala, a i ja sam na taj način odhranila svoju bebu - rekla je Ćetkovićeva.

Na UKC-u samo tri majke doniraju mlijeko humanoj banci, a među njima je i Sonja Đurić koja je i po profesiji pedijatar. Prije sedam mjeseci se porodila i velika joj je čast da može donirati mlijeko prijevremeno rođenim bebama. Kaže da je proces prikupljanja mlijeka jednostavan.

- Majka sakuplja mlijeko kući u svoj zamrzivač ako joj je potreban bilo kakav savjet,a ko joj je potrebna pumpi sve dobija od zdravstvenih radnika UKC-a. Majka sakupi mlijeko, a iz Kliničkog centra dođu do vas da preuzmu - rekla je Đurićeva.

Јedan mililitar majčinog mlijeka može spasiti život prijevremno rođene bebe. Na Kliničkom centru Republike Srpske zaliha mlijeka za sada ima dovoljno.

- I naravno da sad postoji strah od prekida kontinuiteta onda nas dovodi u situaciju da to moramo čuvati za samo prioritetne grupe. Ovom prilikom apelujem na sve majke da se jave da doniraju mlijeko - rekla je Biljana Suzić pedijatar, supspecijalista ishrane Klinike za dječije bolesti UKC-a.

Mlijeko može donirati majka čije je dojenče uzrasta 12 mjeseci i pod uslovom da dobro napreduje u tjelesnoj težini. Da bi učestvovali u ovom humanom činu i spasili jedan život, za majku je dovoljno da ima uputnicu porodičnog ljekara i prije toga obavi preventivni pregled.