latinica  ћирилица
22/02/2024 |  20:49 ⇒ 23/02/2024 | 09:15 | Autor: sputniknews.com

MMF priznao: Iznenađeni smo snagom rasta ekonomije Rusije

Rusija je iznenadila snagom ekonomskog rasta u uslovima međunarodnih sankcija, izjavila je direktor Departmana za komunikacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) DŽuli Kozak.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

Pored toga, ona je izjavila da konfiskacija suverene ruske imovine koju Zapad planira nosi rizike po međunarodni monetarni sistem.

- Rizici uključuju mogućnost sudskih postupaka, uzvratne mjere i prijetnje po međunarodni monetarni sistem - naglasila je Kozak na brifingu kao odgovor na pitanje Sputnjika o posljedicama moguće konfiskacije imovine Rusije od strane Zapada.

Prema njenim riječima, sva slična dejstva Zapada moraju imati "dovoljnu pravnu osnovu" u slučaju da se donese odluka o njenom sprovođenju.

Takođe, ona je prokomentarisala i da održivost Ukrajine zavisi od blagovremene strane pomoći, uključujući finansijsku podršku Sjedinjenih Američkih Država.

MMF je u januarskom izvještaju značajno povećao prognozu rasta ruske ekonomije za 2024. godinu, na 2,6 odsto. Pokazatelj je porastao za 1,5 odsto u poređenju sa prethodnom procenom od oktobra 2023. godine.

Krajem januara, direktor Deprtmana za istraživanja Pjer Olivje Gurinša istakao je da privreda Rusije pokazuje bolji tempo rasta od očekivanog.