latinica  ћирилица
23/02/2024 |  08:03 ⇒ 08:07 | Autor: RTRS

"Igre budućnosti" u Kazanju "nove Olimpijske igre" (FOTO/VIDEO)

Na "Igrama budućnost" u Kazanju takmiči se preko 2.000 takmičara iz 107 zemalja u 21 figitalnoj disciplini, takmičenja kombinuju adaptirane formate sajber sportova i pravih fizičkih.
Igre budućnosti - Kazanj - Foto: Screenshot
Igre budućnosti - KazanjFoto: Screenshot

Takmičenja su podijeljena u pet izazova: sportski, taktički, borbeni, tehnički i "spid ran", a ukupno će biti održana 21 inovativna disciplina Igara. Iz Srbije su za Kazanj otputovali predstavnici omladinske škole Fudbalskog kluba Crvene zvezde, kao i e-timovi Crvene zvezde i Partizana. Nastupaju i takmičari iz BiH i Hrvatske, kao i ekipe iz Kine, Indije, sa Bliskog Istoka, iz Afrike ali i iz Amerike, Velike Britanije i Francuske.

Kada je riječ o srpskim ekipama izdvajaju se Crvena zvezda u sajber fudbalu, Partizan u sajber-basketu kao i Filip Avramović, 12-godišnji fudbaler Crvene zvezde u programu "Fudbal za prijateljstvo fidžital".

- Ono što možemo da kažemo na osnovu veličanstvenog otvaranja jedne tako velike smotre kao što su Igre budućnosti je da je čast i privilegija biti u ovako velikom i probranom društvu. Mogu da potvrdim je da se velike nade polažu u budućnost i unapređenje novog sporta ili discipline koja će uskoro vjerovatno zaživeti na Olimpijskim igrama - rekao je Vladimir Rakić, predvodnik kombinovanog e-sports i futsal tima Crvena zvezda.

Igre budućnosti - Kazanj

Poslije prvog dana Igara srpskom timu pobjedu je donijela košarkaška ekipa Partizana koja je savladala bjelorusku ekipu Ekspoenenta rezultatom 42:35.

Nešto više o pravilima i formatu otkrio je Ivan Dimitrijević, generalni menadžer Partizan e-sports tima.

- Prije svega, forma takmičenja i koncept jeste da su spojene discipline sporta i gejminga. Ono što je najzanimljivije jesu simulacije kao što su fudbal, košarka, hokej i ostali sportovi. Sigurno je izazovno igrati nešto novo što se do sada nije pojavljivalo. Dosta zavisi od digitalnog dijela odnosno od igrica. U košarci je takav sistem da igraju dva igrača digitalni dio, a onda košarkaški dio. Prednost imaju igrači koji naprave razliku na digitalnom dijelu tako da dosta utiče digitalni dio jer nije lako ući u meč u fizičkom dijelu sa minusom. Situacija je takva da sve ekipe koje su pokušale da igraju sa tri košarkaša nisu dobro prošla jer su u digitalnom dijelu izgubili sa velikom razlikom i kasnije nisu mogli da stignu taj rezultat - objasnio je Dimitrijević.