latinica  ћирилица
23/02/2024 |  08:25 ⇒ 08:27 | Autor: SRNA

Mitić: Dodik i Putin učvrstili savezništvo Ruske Federacije i Srpske

Naučni saradnik beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu Aleksadar Mitić ocijenio je da je susret predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Kazanju učvrstio savezništvo Srpske i Ruske Federacije.
Aleksandar Mitić - Foto: RTRS
Aleksandar MitićFoto: RTRS

Mitić je istakao da je to posebno važno s obzirom na povećane pritiske koje posljednjih mjeseci trpi i sam predsjednik Dodik.

On smatra da je najvažniji aspekt susreta dva predsjednika apsolutni kontinuitet u kontaktima i međusobnoj podršci u već dugo vremena izuzetno izazovnom okruženju.

- Podrška Ruske Federacije je ključna za Republiku Srpsku u Savetu bezbednosti UN. To se pokazalo prilikom pokušaja imenovanja takozvanog visokog predstavnika ili prilikom debate u produžetku misije `Altea`, kada su ruski ambasadori u potpunosti stali uz Republike Srpske i praktično promovisali stavove - izjavio je Mitić.

On je naglasio da je ekonomska saradnja, takođe, važna za Srpsku, naročito u kontekstu prijetnji sa Zapada uprkos tome što ta saradnja u današnjim uslovima ne može da dostigne željene obime.

Mitić je ukazao da, s druge strane, ne treba zaboraviti da je Dodik posjetio i podržao Putina u maju prošle godine, pred takozvanu "ukrajinsku kontraofanzivu", u okolnostima u kojima su mnogi na Zapadu očekivali da će Rusija doživjeti poraz na bojnom polju, što se nije dogodilo.

- Rusija je danas snažnija nego što je bila pre godinu dana, ne samo na frontu, već i na ekonomskom planu, s obzirom na to da zapadni analitičari priznaju da sankcije nisu urodile plodom zbog uspešnog ruskog pivota ka azijskim tržištima. To je, između ostalog, rezultiralo i procenom Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ o rastu ruske ekonomije od 2,6 odsto - naveo je Mitić.

Govoreći o uzajamnoj podršci dva saveznika, Mitić je objasnio da Republika Srpska pruža Rusiji ono što joj je u ovom trenutku najpotrebnije, a to su razumijevanje za specijalnu vojnu operaciju, protivljenje uvođenju sankcija Moskvi i NATO integracijama BiH.

- Moskva, pak, daje punu podršku Banjaluci u odbrani od pokušaja da se Republika Srpska uruši oduzimanjem nadležnosti, imovine i političke nezavisnosti u odlučivanju. Te poruke su ponovljene i učvršćene, što je veoma važno - konstatovao je Mitić.

Prema njegovim riječima, reakcije Zapada na susret u Kazanju su očekivane i one su izuzetno kritične i fokusirane na to da je ovakva saradnja nedopustiva, da je nespojiva sa regionalnom stabilnošću i da, kako oni kažu, promoviše "maligni uticaj".

- To je logično, jer je ova saradnja brana interesima promotera antisrpske i antiruske politike. Republika Srpska nema obavezu usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU u pogledu sankcija prema Ruskoj Federaciji - ukazao je Mitić.

On je istakao da se to neće desiti ni u slučaju da BiH počne pregovore o članstvu u EU, jer je harmonizacija neophodna tek u trenutku formalnog pristupanja Uniji.

- Kada i da li će se uopšte to desiti zavisi od mnogo faktora, od kojih mnogi nisu u nadležnosti ni Banjaluke niti Sarajeva - rekao je Mitić.

Govoreći o značaju Ordena Aleksandra Nevskog, kojim je Putin odlikovao Dodika, Mitić je ocijenio da za Republiku Srpsku ovo priznanje znači ne samo zahvalnost za sve urađeno do sada, već i motivaciju i garanciju da će odnosi Srpske i Ruske Federacije ostati na najvišem nivou povjerenja i podrške.

On smatra da ovaj orden za predsjednika Dodika znači i dodatnu podršku vođenju spoljnopolitičke samostalnosti u kontekstu uzurpacije zajedničkih institucija BiH od strane političkog Sarajeva.

- Istovremeno, orden je i potvrda priznanja Banjaluci na istrajnosti u primjeni Rezolucije o vojnoj neutralnosti Narode skupštine Republike Srpske u geopolitičkom kontekstu, u kojem se BiH pokušava uvući u NATO uprkos jasnom protivljenju srpskog naroda - naveo je Mitić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predvodio je delegaciju Srpske u višednevnoj posjeti Ruskoj Federaciji gdje se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Delegacije Srpske prethodno je boravila u Bjelorusiji gdje se sastala sa državnim vrhom, sa predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom na čelu.