latinica  ћирилица
23/02/2024 |  09:35 ⇒ 17:52 | Autor: RTRS

UKC: Uvođenje nove procedure - barijatrijska hirurgija

Doktor iz Prve hirurške klinike sa Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Ognjen Skrobić, koji se bavi barijatrijskom hirurgijom, danas će sa kolegama na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske uraditi dvije laparoskopske "sliv" resekcije, što će biti prvo izvođenje ovih procedura na UKC-u Srpske.
UKC - operacija - Foto: SRNA
UKC - operacijaFoto: SRNA

Liječenje gojaznosti hirurškim putem podrazumijeva određenu hiruršku proceduru na želucu, a najzastupljenija barijatrijska procedura danas je "sliv" gastrektomija.

Cilj Klinike UKC Srpske za opštu i abdominalnu hirurgiju je da, zajedno sa specijalistima Prve hirurške klinike, ovu proceduru uvede u UKC čime bi postigli novi uspjeh, poboljšali kvalitet liječenja pacijenata i ovu proceduru učinili dostupnom pacijentima u Republici Srpskoj, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

U UKC-u je formiran tim/konzilijum za liječenje gojaznosti u kojem učestvuju endokrinolog, psiholog, pulmolog, kardiolog, anesteziolog i hirurg.

S ciljem uvođenja nove procedure - barijatrijske hirurgije na UKC-u će biti održan i simpozijum "Minimalno invazivna hirurgija gornjeg gastrointestinalnog trakta", te će Skrobić održati predavanje o "sliv" gastrektomiji.