latinica  ћирилица
23/02/2024 |  11:55 ⇒ 12:48 | Autor: SRNA

Dodik: Orban jedini koji ima svoje mišljenje u EU

Premijer Mađarske Viktor Orban je jedan od najsnažnijih modernih lidera u Evropi, jer ima sopstvenu politiku i jedini je koji ima svoje mišljenje, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je za Raša tudej naglasio da svi drugi lideri u EU, uključujući predsjednika Francuske Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca, "prate nekog drugog", za razliku od Orbana.

- Orban je jedini koji ima mišljenje. Cilj njegove politike je da održi državnost, kao i suverenitet i slobodu naroda. On poštuje iste vrijednosti kod drugih. To je upravo ono što Republika Srpska radi, bori se za svoju suverenost i slobodu, kako niko spolja ne bi mogao da nameće svoje odluke - rekao je Dodik.

On je napomenuo da je bilo očekivano da sa Orbanom uspostavi prvo političke, a zatim i ekonomske odnose, koji se veoma uspješno razvijaju.

- Imamo dobre prijateljske odnose. Često se sastajemo i razmjenjujemo mišljenje o okolnostima u kojima se nalazimo. Mislim da je budućnost u EU ideja koju zastupa Orban i da on vjeruje da blok treba da postoji. U suprotnom, Unija neće postojati. EU definitivno neće biti pod patronažom jedne zemlje, kao što je Njemačka, koja je pokazala da ne može da bude lider i da nema čak ni sopstvenog lidera - naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske smatra da, ako neko hoće da bude lider EU, onda mora da bude nedodirljivi lider svoje zemlje, kao što je to bila, na primjer, bivši njemački kancelar Angela Merkel.

- Bez obzira na to šta ja mislim o njenim lažima u vezi sa Minskim protokolom i slično, ona je bila lider koji je došao do najvišeg nivoa u cijeloj EU. Danas nema takvih političara. Mi političari danas na Balkanu čak ne možemo ni da zapamtimo sve njihove političare, stalno se mijenjaju, a Orban ostaje nepokolebljiv u svojim namjerama i zato je moj prijatelj - dodao je Dodik.