latinica  ћирилица
23/02/2024 |  12:07 ⇒ 12:29 | Autor: RTRS

Izložba za slijepa i slabovida lica u Tiflološkom muzeju u Zagrebu (FOTO)

Izložba za slijepa i slabovida lica "Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović", biće večeras otvorena u Tiflološkom muzeju u Zagrebu.
Izložba (Foto: Nemanja Mićević/MSURS) - Foto: Ustupljena fotografija
Izložba (Foto: Nemanja Mićević/MSURS)Foto: Ustupljena fotografija

Izložba je rezultat uspješne saradnje tri instititucije - Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Tiflološki muzej i Galerije Nadežede Petrović u Čačku uz podršku Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu.

Izložba (Foto: Nemanja Mićević/MSURS)

Povodom ove posebne izložbe upriličena je i gostujuća predstava "Nenapisana pisma" - monodrama u izvođenju Vanje Milačić inspirisana slojevitom ličnošću ove znamenite slikarke, njenim emotivnim i umjetničkim nedoumicama, te predstavlja i svojevrsno obraćanje velikom umjetniku Ivanu Meštroviću, njenom velikom prijatelju.

Na izložbi su predstavljene četiri prilagođene slike, te je izložena i replika Meštrovićevog spomenika Nadežde Petrović koji je bio lični poklon Ivana Meštrovića Gradu Čačku.

Izložba (Foto: Nemanja Mićević/MSURS)

Repliku spomenika izradili su učenici Umjetničke škole u Čačku, a osobama oštećenog vida dostupna je dodirom. Sva djela su dopunjena objašnjenjima na Brajevom pismu, audio - vodičima i taktilnim reprodukcijama koje je osmislio i izradio grafički dizajner Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Nemanja Mićević.